Ukrajina prvi put upotrebila turske jurišne dronove u Donbasu

CC BY 4.0 / Bayhaluk / Turski dron Bayraktar TB2
Turski dron Bayraktar TB2 - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2021
Pratite nas
Ukrajina je prvi put upotrebila dronove „Bajraktar“ u Donbasu, prenosi „Ukrajinski vojni portal“.
„Ukrajinska jurišna bespilotna letelica 'Bajraktar TB2', juče, 9. aprila 2021. godine, prvi put je delovala na istoku Ukrajine“, piše portal.

Ističe se da je dron poleteo iz južnog dela Ukrajine preko Hersonske, Zaporoške, Dnjepropetrovske oblasti, nakon čega se vratio na mesto poletanja. Šta je bila misija jurišne bespilotne letelice nije poznato.

Krajem marta Ukrajina je upotrebila dronove „Bajraktar“ iznad Crnog mora. U novembru prošle godine te letelice su učestvovale u strateškim vojnim vežbama „Ujedinjene snage 2020“.

Istovremeno, ,zZamenik načelnika Narodne milicije samoproglašene Donjecke narodne republike Eduard Basurin saopštio je da su u Donbas stigli predstavnici ukrajinskih radikalnih desničarskih organizacija.

„Naša obaveštajna služba beleži dolazak opremljenih i naoružanih predstavnika desničarskih radikalnih organizacija Ukrajine u zonu odgovornosti 58. zasebne motorizovane pešadijske brigade. Prema našim informacijama, militanti su stigli u dogovoru sa Službom bezbednosti Ukrajine, i njihov zadatak je provokativno gađanje teritorije republike“, rekao je Basurin.

Takođe je dodao da ukrajinske snage dovoze mine na prve borbene linije u Mariupoljskom pravcu u Donbasu, pritom koristeći tehniku sa simbolikom Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala