Srpska sela leče stres: Sve što vam je potrebno za „restart“ /foto/

CC0 / Pixabay / Planina Tara
Planina Tara - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2021
Pratite nas
Ukoliko priželjkujete bekstvo iz grada, na svež vazduh, zelenilo i tišinu, selo je uvek idealan izbor. Srbija je prepuna sela skrivene lepote, koja su najlepša u proleće, kada sve cveta. Izdvojili smo najlepša.

Seoska idila leči stres – pa bi vaša naredna destinacija mogla biti baš selo. Odmor nam je svima preko potreban, a srpska sela su u doba pandemije bezbedan način da provedete kvalitetan produženi vikend – ili čak čitavu sedmicu.

Imaju sve što vam je potrebno za „restart“ – umirujuću prirodu, životinje, ljubazne meštane, piše portal DDL.

Ovo su neka od najlepših sela u Srbiji:

Kamena Gora

Kamena Gora je planinsko selo u blizini Prijepolja, na jugozapadu Srbije. Možete odsesti u etno enterijerima širom sela, uživati u pogledu na visoke planine i probati specijalitete spremljene na starinski način. Ovo selo je i vazdušna banja, a u njemu rastu brojne lekovite biljke.

Takođe je idealno za one koji vole aktivni odmor – možete učestvovati u lovu i ribolovu, planinarenju, kampovanju i splavarenju, ili ako vreme posluži, paraglajdingu i planinskom biciklizmu. U okolini sela možete posetiti i nekoliko manastira.

Noćenje u nekim od apartmana u ovom selu košta oko 4.000 dinara.

Zlakusa

Zlatibor nije jedina lepa destinacija užičkog kraja. Zlakusa je skriveni dragulj regiona. To je selo koje okružuje prelepa staza koja spaja ribnjake, stare vodenice i par prelepih vodopada na Petnici i Potpećku pećinu.

Poznato je kao selo grnčara, jer se veliki broj domaćinstava bavi ovim starim zanatom, pa tu možete kupiti najkvalitetnije zemljano posuđe.

U Zlakusi, u neposrednoj blizini Potpećke pećine, na jednom brežuljku, ispod bukove šumice, smešten je Etno park Terzića avlija. Do Zlakuse se, inače, stiže Ibarskom magistralom, 14 kilometara od Užica.

Cene noćenja se kreću od 2.300 do 5.000 dinara.

Topli Do

U Parku prirode Stara planina, pod planinom Midžor, skriva se ovo divno selo koje je zadržalo umnogome svoj izgled u arhitekturi od pre 100 godina. U blizini je Babin zub i poznato skijalište Jabučko ravnište na Staroj planini.

Na putu ka selu prolazi se kroz kanjon reke Temštice, koji je jedan od najlepših u Srbiji. Posebna atrakcija na 4 km od sela je Piljski vodopad, koji pada sa visine od 64 m. Na oko 8 km od sela se nalazi i drugi interesantan vodopad, Kurtulski vodopad – visok 27m.

Cene noćenja su od 4.000 do 7.000 hiljada.

Mitrovac

Smešteno na jednoj od najlepših planina Srbije, Tari, ovo selo ima bogatu ponudu aktivnosti i prirodu koja oduzima dah.. Broj stanovnika je desetak, ali zahvaljujući pre svega dečjem odmaralištu, šumskoj sekciji i okolnim atrakcijama, uvek ima turista.

Okruženo je stoletnom šumom u kojoj dominira smrča, jela i bukva. Takođe je mesto koje je „ruža vetrova“ – talno pirka povetarac donoseći čist vazduh iz okolnog nacionalnog parka Tara – 22.000 hektara uglavnom zimzelene šume.

Najjeftinije noćenje je oko 3.500 dinara.

Erdevik

Ovo selo zovu i najlepšim u Vojvodini. Okruženo je Fruškom gorom, na 140 metara nadmorske visine, nadaleko je poznato po svojoj lepoti i multikuluralnosti. Izdavjaju ga i vina, ali i čak dva prelepa jezera – Bruje i Moharač.

Na jezeru Bruje se ljudi često kupaju, a ima malu plažu. U blizini je i banja Kulina, a poznata manifestacija u selu je Kulenijada.

Za ljubitelje vina ovo je raj. U Erdeviku je prva loza zasađena još 276. godine u vreme cara Proba. U selu postoji nekoliko većih vinarija, ali i nemali broj manjih porodičnih podruma.

Cene prenoćišta se kreću od 3.000 dinara.

Rudno

Na obroncima planina Radočelo i Golija prostire se selo Rudno, koje krase netaknuta priroda, bogata gustim šumama, pašnjacima, i mnoštvom bistrih planinskih reka.

Obavezno posetite crkvu Nikoljaču, posvećenu Svetom Nikoli, do koje ćete pešačiti oko dva kilometra od centra sela, putem kroz šumu. Mala crkva ima tri sa pet metara, a ne zna se tačno vreme izgradnje niti zašto je napravljena u šumi.

Rudno prati glas da ima najviše sunčanih dana od svih sela u Srbiji, kao i da se iz njega najjasnije vide zvezde.

Cene noćenja su oko 4.000 dinara.

Struganik

Ovo selo leži pod planinom Maljen, a najstariji pomen njegovog imena vezuje se za 1737. godinu. U Prvom svetskom ratu, najpoznatiji meštanin sela, vojvoda Živojin Mišić, komandovao je bitkom čiji se jedan od epicentara nalazio na teritoriji Struganika. Upravo u ovom selu su godinama kasnije propali pregovori partizana i četnika.

Poznato je i po majdanima litografskog kamena, koji je postao najpoznatiji dekorativni kamen zapadne Srbije, čija je eksploatacija počela još u 18. veku. Korišćen je pri oblaganju brojnih znamenitih građevina, među kojima je najznamenitija Bečka državna opera.

Cena noćenja se kreće već od 2.500 dinara.

Pročitajte i:

Ar na Zlatiboru i do 50.000 evra, jedno selo od zapećka postalo hit

Dva ministarstva, jedna briga - da selo potpuno ne odumre

Kako su šarplaninci odbranili srpsko selo i seljane od američke vojske

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala