Doživeo je neuspeh sa Srbijom, pa je doneo odluku zbog koje je danas MVP

© Foto : FIBASrpski košarkaš Nikola Jokić
Srpski košarkaš Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2021
Pratite nas
Nikola Jokić, košarkaš Denver Nagetsa, otkrio je kada je odlučio da se posveti svom telu kako bi mogao da u kontinuitetu pruža najbolje moguće partije.

Jokić je prethodnih godina često znao da uđe u sezonu nespreman, sa viškom kilograma, što i sam nije krio u nekim intervjuima.

Srpski košarkaš je u sezonu 2019/2020 ušao sa deset kilograma više nego što je trebalo, u tim trenucima pružao je ispodprosečne partije, i odlučio je da se potpuno posveti telu, te su se rezultati najbolje videli leta 2020.

Pre nego što je krenuo u sezonu sa viškom kilograma, Jokić je bio i na Mundobasketu u Kini gde je bilo vidljivo da je nespreman i da je potrebno da smrša.

Srbija je doživela neuspeh na Svetskom prvenstvu, razloga je mnogo, te moguće da je i to motivisalo srpskog košarkaša da izgubi kilograme i zaigra na MVP nivou na kom danas igra.

„Pre dve godine doneo sam odluku da ću smršati i ceo proces je trajao šest do osam meseci. Vaše telo je oruđe, a cilj je da oruđe, odnosno telo, bude što bolje. To mi je bio cilj, da dovedem telo u najbolje moguće stanje. Isto, želeo sam da još učim o košarci, da učim kako da budem bolji, agresivniji, bilo šta, samo da napredujem. Na svakom meču, na svakom treningu. Potrebno je mnogo odricanja i snage“, rekao je Jokić u novom NBA serijalu „Nikola Jokić – prelazak na sledeći nivo“.

Prvi put u javnosti Jokićevu transformaciju mogli smo da vidimo na oproštajnoj utakmici Dejana Milojevića kada su svi svetski košarkaški mediji preneli u kako sjajno izgleda momak koji često imao višak kilograma.

​Centar iz Sombora potom je igrao u NBA „mehuru“ gde je zajedno sa Denver Nagetsima ispisao istoriju (dva puta se vratili iz zaostatka 3-1 u plej-ofu) i stigao do finala Zapada.

Jokićeva transformacija uticala je pozitivno na njega, što se vidi i u ovoj takmičarskoj godini u kojoj gotovo da nije imao lošu utakmicu, te je glavni kandidat za MVP.

Nikola je na startu igrao brutalno, ali ekipa nije pratila ta izdanja.

„Početak sezone nije bio najbolji, pobedili smo na jednoj od četiri utakmice. Sporo smo krenuli i bilo nam je potrebno malo više vremena. Sada smo u poslednjih desetak mečeva našli ritam i moramo da ostanemo fokusirani. Jedna loša utakmica ne sme da vas poljulja.“

Jokić je pričao i o Fakundu Kampacu.

„Fakundo igra sjajno, i dalje prolazi kroz period adaptacije, drugačiji je ovo stil košarke, ali primetno je da igra sve bolje i bolje kako nedelje prolaze. Samo treba da se opusti i kaže sebi: 'Ovo je sve normalno, mogu da igram na ovom nivou'.“

Neizbežno je bilo pitanje i u vezi srpskog trener Ognjena Stojakovića koji već godinama radi u Denver Nagetsima.

„Sećam se Ogija još iz perioda kada sam igrao iz Mege, a on je imao svoju košarkašku akademiju. To mi je prvo sećanje na njega. Potom sam ga upoznao kada je postao pomoćni trener Denver Nagetsa. Upoznao sam ga u Beogradu pre nego što sam otišao u NBA. Od tog trenutka imamo odličan odnos i sve je bolji. On je neko ko je uvek bio tu za mene.“

Na kraju, Jokić je kratko prokomentarisao MVP trku.

„Ne znam, jesam, nisam? Nije bitno. Postoji mnogo talenta u svetu, ne samo u SAD. Mislim da je u tome lepota. Dajemo deci priliku da vide šta mogu u NBA. Da mogu da postanu Ol-star. Nadam se da živimo snove neke dece.“

Jokić ove sezone prosečno beleži 26,3 poena, 10,9 skokova i 8,5 asistencija, dok se Denver nalazi na četvrtom mestu sa skorom 33/18 i trenutno su u seriji od sedam pobeda zaredom.

​► Kako je Jokića trener „bacio pod autobus“ /video/

​► Jokić prkosi američkoj modi – i tu nastaje „somborski ringišpil“ /video/

​► Amerikanci teška srca priznaju – Jokićeva družina je „ono pravo“ /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala