Lazanski predao akreditive i u Uzbekistanu /foto/

© Sputnik / Olivera IkodinovićMiroslav Lazanski
Miroslav Lazanski - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2021
Pratite nas
Ambasador Srbije Miroslav Lazanski predao je u Taškentu akreditive ministru spoljnih poslova Uzbekistana Abdulazizu Kamilovu čime je i zvanično otpočeo diplomatski mandat u toj zemlji na nerezidencijalnoj osnovi.

Lazanski, koji je i ambasador Srbije u Rusiji, ove nedelje boravio je u četvorodnevnoj poseti Uzbekistanu, gde je imao niz sastanaka sa zvaničnicima te zemlje, među kojima je i sastanak sa zamenikom ministra odbrane i načelnikom Generalštaba Uzbekistana generalom Šuhratom Halmuhamedovim.

„Na početku razgovora sa ministrom Kamilovom preneo sam pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića predsedniku Uzbekistana. Konstatovali smo da su odnosi tradicionalno dobri i da nemamo nikakvih političkih problema, ali da bi te odnose trebalo intenzivirati. Ekonomski odnosi su daleko ispod naših potencijala i visina naše trgovinske razmene je vrlo skromna, tako da tu zaista postoji prostor da se to unapredi“, rekao je Lazanski za Sputnjik.

© Sputnik / Olivera IkodinovićAmbasador Srbije Miroslav Lazanski predao je u Taškentu akreditive ministru spoljnih poslova Uzbekistana Abdulazizu Kamilovu
Lazanski predao akreditive i u Uzbekistanu /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2021
Ambasador Srbije Miroslav Lazanski predao je u Taškentu akreditive ministru spoljnih poslova Uzbekistana Abdulazizu Kamilovu

Takođe, tokom sastanka naglašena je potreba da se Srbija i Uzbekistan međusobno podržavaju kada su u pitanju nastupi u međunarodnim institucijama i na raznim međunarodnim platformama. Predloženo je i da se započnu redovne političke konsultacije na nivou dva Ministarstva spoljnih poslova.

„Takođe, naglasio sam i da imamo zajedničku antifašističku prošlost, jer su u oslobađanju Beograda od fašizma i nacizma u Drugom svetskom ratu učestvovali vojnici Crvene armije, među kojima su bili i Uzbekistanci. Dakle, i građani Uzbekistana - zemlje koja je tada bila u sastavu Sovjetskog saveza, participirali su u jedinicama Crvene armije koji su ginuli za slobodu Srbije“, rekao je Lazanski.

Ambasador je naveo da je razmotrena i mogućnost da uzbekistanski šef diplomatije poseti Srbiju, a da srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poseti Uzbekistan.

„Ministru Kamilovu sam predočio mogućnosti turističkih razmena. Zna se koji su centri kulture Uzbekistana: Samarkand, Buhara i Hiva, a ja sam prezentovao mogućnosti našeg zimskog turizma, skijališta i lekovitih banja. Posebno sam istakao da Uzbekistan nabavlja sadnice za vinovu lozu i ostale kulture od Turske, a Turska to kupuje od nas i preprodaje Uzbekistanu po 30 posto većoj ceni. Predočio sam da nema potrebe da kupuju od posrednika, kad mogu direktno da kupe od Srbije“, rekao je Lazanski.

© Sputnik / Olivera IkodinovićZastave Srbije i Uzbekistana na sastanku u Taškentu
Lazanski predao akreditive i u Uzbekistanu /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2021
Zastave Srbije i Uzbekistana na sastanku u Taškentu

Ambasador je dodao da Uzbekistanci nastoje da u južnim delovima zemlje razviju vinogradarstvo i tu vidi šansu Srbije, koja ima dugu tradiciju u toj oblasti. Pored toga, navodi Lazanski, Uzbekistan je zainteresovan i za poljoprivrednu mehanizaciju i opremu.

„Zainteresovani su i za mogućnosti naše traktorske industrije, pošto oni idu na to da razviju jaku poljoprivredu. Rekao sam im da mi nemamo proizvodnju najmoćnijih traktora, ali da za male, sitne posede imamo dobre motokultivatore i sličnu mehanizaciju. S druge strane, imamo jake institute za poljoprivredu, a imamo i dobre labaratorije za različite bolesti bilja i zasada. Takođe, pokrenuto je i pitanje stočnog fonda, jer je to nešto što je veoma razvijeno u Uzbekistanu. Tu možemo da razvijamo određenu saradnju u oblasti medicinske zaštite. U tom kontekstu sam im ispričao da u vreme epidemije „ludih krava“ u Evropi, Srbija nije imala taj problem, jer je imala jako dobru zaštitu po tom pitanju“, naveo je ambasador.

Kako živi Uzbekistan

Lazanski je podsetio da je Uzbekistan država koja ima 33 miliona stanovnika i da je u prvih 20 zemalja u svetu po godišnjoj stopi razvoja BDP-a.

„Treba posetiti Taškent i videti kako se taj grad razvija i kako se gradi. Poslednji put sam bio u Taškentu pre tačno 30 godina, kada sam išao u Kabul, u Avganistan i dobro poznajem taj grad, jer sam ga posetio osam puta. Taškent onda i Taškent sada su dva različita grada, ne možete da ga prepoznate. Glavne ulice Taškenta su prave avenije. Sve svetske firme i brendovi su tamo prisutni. To je grad od 2,5 miliona stanovnika. Imaju metro od 1977. godine sa tri linije i sada otvaraju četvrtu liniju. Svaka stanica je autentična, arhitektura fantastična sa arabeskama itd. Pokušali su da kopiraju moskovski metro po lepoti stanica. Besprekorno je čist grad. Palme, drveće, veliki broj prelepih parkova. Iznenadićete se koji su najbrojniji automobili u Taškentu – „ševroleti“, zato što imaju fabriku „Ševroleta“. Ono što je tamo najlepše je klima, jer je od marta do kraja oktobra toplo, a u avgustu ume da bude i 45 stepeni Celzijusovih“, priča Lazanski.

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaUzbekistanska ekonomija je u ekspanziji
Lazanski predao akreditive i u Uzbekistanu /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2021
Uzbekistanska ekonomija je u ekspanziji

Ambasador napominje da je Uzbekistan zemlja bogata resursima i da ima ogromne zalihe uranijuma.

„Mislim da su oni četvrti u svetu po zalihama uranijuma. Imaju i ogromne zalihe gasa. Ekonomija je u ekspanziji. Većina stanovništva živi u gradovima, a razvijaju i poljoprivredu. Interesuju se za uvoz srpskog cveća“, dodao je Lazanski.

On podseća da je Srbija od Uzbekistana kupovala pamuk, s obzirom da je ta zemlja, kako kaže, i u Sovjetskom Savezu bila glavni proizvođač pamuka, a takođe smo iz te zemlje nabavljali i suvo voće.

Saradnja u vojnoj sferi

Lazanski se u Taškentu sastao i sa zamenikom Ministra odbrane i načelnikom Generalštaba Uzbekistana generalom Šuhratom Halmuhamedovim, koji mu je čestitao na imenovanju i sa kojim je razgovarao o mogućnostima saradnje u vojnoj sferi.

„Uzbekistan ima snažne Oružane snage. Broje oko 70 hiljada vojnika. Vojna tehnika je nasleđena od Sovjetskog saveza. Dakle, imaju „suhoje“: Su-27, Su-24, Su-25 i „migove-29“. Imaju preko 400 tenkova T-72, razne varijante, T-90 itd. Jedna tehnički vrlo sofisticirana armija. S druge strane, oni su sada otvoreni za kupovinu oružja i sa Istoka i sa Zapada“, kaže Lazanski.

© Sputnik / Olivera IkodinovićMiroslav Lazanski sreo se i sa generalom Šuhratom Halmuhamedovim, načelnikom uzbekistanskog Generalštaba
Lazanski predao akreditive i u Uzbekistanu /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2021
Miroslav Lazanski sreo se i sa generalom Šuhratom Halmuhamedovim, načelnikom uzbekistanskog Generalštaba

Takođe, ambasador je uzbekistanskoj strani prezentovao mogućnosti srpske vojne industrije.

„Prezentovao sam im šta mi imamo, šta možemo da izvezemo, šta bi njima bilo interesantno. Razgovarali smo o obuci njihovih specijalaca kod nas i razmeni studenata vojnih akademija. Rekao sam im da će se kod nas u junu održati velika vojna izložba „Partner 2021“, koja je po svom obimu, uz sajam u Atini, najjača vojna izložba na Balkanu i da bi bilo dobro da dođe njihova vojna delegacija. Pričao sam im i o našim iskustvima iz rata i agresiji NATO-a, 1999. godine, o tome kako se Vojska Jugoslavije branila i to im je bilo vrlo zanimljivo da slušaju“, rekao je Lazanski.

Ambasador je dodao da je domaćinima ostavio sve materijale o kapacitetima srpske vojne industrije i kataloge sa proizvodima srpskih vojnih fabrika i konstatovao je da „postoji veliki prostor za saradnju“, za prodaju naše tehnologije.

„Oni su tek nedavno počeli da prave neke svoje vojne proizvode, a do sad su sve uvozili iz Rusije. Kao što je bio slučaj sa drugim sovjetskim republikama, kompletno konvencionalno naoružanje koje se u trenutku raspada Sovjetskog Saveza zateklo u nekoj republici tamo je i ostalo, osim šest bombardera Tu-160 i nuklearnih sredstava koje je Rusija izvukla iz Ukrajine po sporazumu, sve drugo je ostalo. Tako da je Uzbekistan nasledio strukturu sovjetske armije koja je bila u tom trenutku na tom prostoru. Sada kod njih ide proces reformi i modernizacije i zanimljiva su im naša iskustva, naše naoružanje i municija“, zaključio je Lazanski.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala