Izuzetno retka ptica prvi put otkrivena u Srbiji

Stepski vivak - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Izuzetno retka vrsta ptica, stepski vivak, otkrivena je u Srbiji, nedaleko od Niša, saopštilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, ističući da je reč o jedinstvenom ornitološkom otkriću.

Primerak ove ptice latinskog imena Vanellus gregarius juče je primetio mladi ornitolog iz tog Društva Slobodan Marković na vlažnim livadama kod niškog sela Bubanj. U saopštenju se navodi da je stepski vivak u ove krajeve zalutao tokom prolećne seobe.

Stepski vivak je kritično ugrožena vrsta koja decenijama strada zbog izlovljavanja na seobi i zimovanju.

Celokupna svetska populacija ove ptice broji manje od 11.200 odraslih jedinki.

Stepski vivci gnezde se na nepreglednim travnim staništima u Rusiji i Kazahstanu, a sele se preko srednje Azije do zimovališta u Izraelu, Siriji, Eritreji, Sudanu i severozapadnoj Indiji.

Izuzetno retko se sreću u Evropi, i to uglavnom u jatima sa drugim vrstama ptica.

Za dve godine otkrivene još četiri retke vrste

U poslednje dve godine ornitolozi su pronašli još četiri vrste ptica koje su prvi put viđene u Srbiji.

Tako je na jezeru Rusanda kod Zrenjanina u septembru 2019. otkrivena trobojna liskonoga, ptica poreklom iz Severne Amerike.

U januaru 2020. na Dunavu nedaleko od Novog Sada posmatran je žutokljuni morski gnjurac koji je verovatno doleteo iz dalekih tundri severne Azije ili Severne Amerike.

Na jezeru kod sela Karajukića bunari na Pešteru u junu 2020. boravio je azijski zlatni vivak poreklom iz tundri istočne Azije ili Aljaske.

Početkom oktobra 2020. u Nacionalnom parku „Tara" otkrivena je sibirska plavorepka, mala ptica pevačica koja se gnezdi na severu Evrope i Azije, navodi se u saopštenju Društva, preneo je Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala