Dodik: Zašto Sarajevu smeta obeležavanje Dana ruskih dobrovoljaca u Srpskoj

© Tanjug / ZORAN ZESTICMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2021
Pratite nas
Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik ne vidi nijedan razlog da Tužilaštvo BiH formira predmet povodom obeležavanja Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu, osim povređenosti u Sarajevu.

„Zašto ne može neko to da organizuje, šta je u pitanju? Povređenost ovih tamo? Pa i mi ne možemo da gledamo razne mudžahedine koji prave razne svoje svetkovine, pa šta“, rekao je Dodik novinarima, prenela je RTRS.

Otkriven krst Rusima poginulim u redovima VRS - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2017
U Višegradu otkriven krst Rusima poginulim u redovima VRS

Dodik smatra da svaki slobodan neometan skup treba da se održi i da on ne može da vređa i da bude usmeren protiv ljudi druge vere.

„Tako su formirali predmet i za onu famoznu priču o ikoni koju više niko ne priča. Iskoristili su priliku dok sam bio u bolnici zbog kovida i nisam mogao da objašnjavam ni šta se desilo ni kako se desilo, oni su formirali predmet i na dan kada sam išao da saslušanje ili trebalo da dam izjavu svi su krivili mene, a kad sam došao u Tužilaštvo, piše da sam svedok“, rekao je Dodik.

On je naveo da o tome niko više ne govori, nijedan medij.

„Dosta su se izlagali o tome, spekulisali, tako i oko ovoga“, zaključio je Dodik.

Tužilaštvo BiH saopštilo je u petak da je formiralo predmet u slučaju obeležavanja Dana ruskih dobrovoljaca, po prijavi Udruženja Žene-žrtve rata, koje su je podnele zbog „veličanja ratnih zločina“

Dan ruskih dobrovoljaca obeležava se 12. aprila, u znak sećanja na taj datum 1993. godine kada su kod Višegrada poginula tri ruska dobrovoljca – Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, a više njih je ranjeno, navodi se na sajtu opštine Višegrad.

Taj datum uvršten je u kalendar značajnih istorijskih događaja Republike Srpske u znak sećanja na ruske borce stradale u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, navode na sajtu opštine i dodaju da će biti služen parastos i položeno cveće kod spomenika poginulim ruskim dobrovoljcima na vojničkom groblju Megdan.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala