Bakljade, ustaške zastave i pesme u Splitu na godišnjicu formiranja NDH /video, foto/

© AP Photo / BerlinAdolf Hitler, Ante Pavelić i Herman Gering
Adolf Hitler, Ante Pavelić i Herman Gering - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2021
Pratite nas
U jednom tržnom centru u Splitu danas je muškarac šetao sa zastavom na kojoj je grb HOS-a i ustaškim natpis „Za dom spremni“, na dimnjaku splitske fabrike okačen je transparent sa mapom NDH, dok je sinoć u Splitu organizovana bakljada tokom koje su pevane ustaške pesme. Inače, 10. april je godišnjica osnivanja zločinačke Nezavisne Države Hrvatske.

Hrvatski mediji navode ove primere „obeležavanja“ 80 godina od osnivanja NDH.

Tako je „Dalmacija danas“ objavio fotografije čoveka koji u tržnom centru nosi zastavu sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni“. Kako je objavio taj mediji, muškarac je nosio kapu i majicu na kojima su takođe bila ustaška i obeležja HOS-a, ekstremističke paravojne organizacije iz vremena rata u Hrvatskoj 1991-1992. godine, koja je nosila crne uniforme i ustaška znamenja.

Hrvatski portal Indeks takođe je javio da se društvenim mrežama širi snimak ustaške proslave koja se dogodila u petak uveče na ulazu u Split, na kojoj je grupa ljudi zapalila baklje i pevala ustaške pesme, preneo je Tanjug.

Dalmatinski portal navodi da je na dimnjaku nekadašnje „Končarove“ fabrike u Splitu osvanuo transparent na kom je nacrtana mapa NDH obojena u boje hrvatske zastave i šahovnicu, uz poruku „Ona je ljubav koja ne može proć“.

Na današnji dan - 10. aprila 1941. godine formirana je tzv. Nezavisna Država Hrvatska, u kojoj su počinjeni najsvirepiji masovni zločini i genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala