Australijska kompanija traži litijum na sedam lokacija u Srbiji

CC0 / Pixabay / Mašine i bageri na iskopinama
Mašine i bageri na iskopinama - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2021
Pratite nas
Australijska kompanija „Jadar risorsiz“ dobila je licencu za rudarsko istraživanje na četiri lokacije u Srbiji, pa sa već postojeće tri, tragaće za litijumom na sedam mesta u našoj zemlji.

Ova kompanija traga za rudom u takozvanom litijum-boratskom vardarskom pojasu u Srbiji, objavili su australijski mediji.

Trenutno obavljaju istraživanja na planini Cer, u blizini Vranja i Rekovca. Sada su dobili još četiri dozvole za ukupnu površinu od 261 kvadratni kilometar, na lokacijama Ursule i Siokovac, u blizini njihovog postojećeg istražnog polja Rekovac, te na lokacijama Dobrinja i Pranjani u blizini Čačka.

Kako je potvrđeno na sajtu kompanije „Jadar risorsiz“, na lokaciji Rekovac potvrđeni su nalazi litijuma i borata. Australijska kompanija namerava da za istraživanje te lokacije formira novu kompaniju „Balkan majning end minerals“. Nova kompanija planira dokapitalizaciju od 6,5 miliona australijskih dolara i izlazak na berzu. „Jadar risorsiz“ zadržaće 22 odsto vlasništva u novoj kompaniji.

Australijska rudarska kompanija „Sandfajer risorsiz“ već je iskazala interesovanje da investira dva miliona dolara u novu kompaniju, navode australijski mediji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala