Amerika izdvaja pola miliona dolara za razvoj „nezavisnih medija“ na Kosovu

© AP Photo / Visar KryeziuZastave SAD i Kosova
Zastave SAD i Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 10.04.2021
Pratite nas
Američki Stejt department namerava da doprinese stvaranju „alternativnih izvora informacija“ za govornike srpskog jezika na Kosovu, a takođe da pomogne „nezavisnim“ medijima da se bore sa „dezinformacijama“ i da rade na jačanju sajber bezbednosti.

Kako prenosi televizija „RT“ koja ja imala uvid u dokumenta, Stejt department je za realizaciju navedenih ciljeva obezbedio tri granta ukupne vrednosti do 500.000 dolara.

Prva subvencija se tiče kosovskih medija koji izveštavaju na srpskom jeziku.

„Razviti održive prakse i uspostaviti jaka partnerstva među nezavisnim medijskim partnerima na Kosovu koji rade na srpskom jeziku u cilju stvaranja alternativnih izvora informacija za govornike srpskog jezika na Kosovu i u regionu u celini“, jedan je od zadataka programa, navodi se u dokumentu.

Da bi se proširila sfera delovanja tih partnera i kako bi pronašli nove načine interakcije sa mladima, planirano je uspostavljanje kontakata sa lokalnim tehnološkim startapima.

U dokumentu se takođe navodi da je neophodno povećati medijsku pismenost partnera kao što su mediji, kako bi im se pomoglo da izbegnu širenje dezinformacija „zlonamernih subjekata“.

Drugi grant se odnosi na rad sa regionalnim medijima koji rade na albanskom jeziku. Pretpostavlja se da je cilj programa, između ostalog, da poboljša umeće kosovskih novinara da proveravaju činjenice, kao i da im pomogne da dobiju potpuniju predstavu o uticaju „zlonamernih dezinformacija“ u lokalnim medijima.

Stejt department planira da pronađe način za korišćenje već postojećih automatizovanih kompjuterskih tehnologija za provere informacija i izvora. Pored toga, u okviru programa kosovske novinare će obučiti da otkrivaju i sprečavaju širenje lažnih informacija.

Amerika takođe planira da poveća bezbednost onlajn-infrastrukture „nezavisnih medija“ na Kosovu, i za to bi trebalo da angažuju „etičke hakere“. Kako navodi Stejt department, jačanje sajber bezbednosti u medijima doprineće širenju njihove slobode.

Podsetimo, u februaru je saopšteno da Vašington planira da izdvoji oko 2,5 miliona dolara za razvoj civilnog društva i medija na Balkanu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala