Vladika Joanikije: Opet ćemo se boriti za svoja prava ako sloboda vere bude ugrožena

© Sputnik / Dejan SimićVladika budimljansko - nikšićki Joanikije
Vladika budimljansko - nikšićki Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Pratite nas
Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije izjavio je da je Crkva morala da se bori za svoja prava, poručivši da će to ponovo učiniti ako sloboda vere bude opet ugrožena.

„Moramo se uvek boriti za to. Ali nije naš cilj da se borimo sa bilo kime, nego nam je cilj da vršimo službu koja nam je od Boga poverena. A ona jeste borba, borba protiv zla u sebi, borba protiv zla u ovome svetu“, rekao je vladika Joanikije.

On je služio liturgiju pređeosvećenih darova u manastiru Stanjevići, čime je počelo redovno godišnje bratsko sabranje sveštenstva Arhijerejskih namesništava: cetinjskog, hercegnovskog, kotorskog, budvanskog i barskog.

Tom prilikom podsetio je i na teška iskušenja s vlastima u Crnoj Gori.

„Morali smo da izađemo i na ulice, jer smo bili obespravljeni, do kraja, iako smo vera koja ima najviše vernika u Crnoj Gori. Mi smo jedno vreme bili van zakona. Sada smo dosta toga popravili, ali, naravno, treba još dosta toga da se uredi“, kazao je Joanikije.

Vladika je naglasio da bi trebalo na jedan civilizovan način da se urede odnosi između Crkve i države.

„Želimo da sve vere u Crnoj Gori budu ravnopravne i da vlada međuverski sklad. A o tom međuverskom skladu su pričali licemerno naši bivši vlastodršci i hvalili se pred Evropom, pred istokom i zapadom da su oni sve to postigli. A pod tom lepom pričom ovde se odvijao progon pravoslavlja i Srpske pravoslavne crkve i srpskog sveštenstva“, rekao je Joanikije.

Pravoslavni svetosavski narod u Crnoj Gori održao je svoju Crkvu i pokazao iskonsku vernost svojoj veri i svojim svetinjama, precima i potomcima, istakao je Joanikije.

„Nadamo se, uvek se dobru nadamo, da dolazi vreme i da neće biti potrebe da više izlazimo na ulice, da se vratimo svojoj službi i reči Božjoj i da propovedamo Jevanđelje na miru. Da širimo bratsku i jevanđelsku ljubav i da se posvetimo veronauci i svešteničkoj službi baš u pravom smislu reči“, naveo je vladika Joanikije.

Kazao je da je u naše vreme došlo do velike duhovne obnove kakvu pre 30-40 godina nismo mogli očekivati.

„Pošteno rečeno, malo je ko to mogao i pomisliti. Ali, Božja blagodat čini velika čuda. I Bog je Crnoj Gori poslao našega blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, a on je otpretao onaj oganj koji je čuvao njegov prethodnik Mitropolit Danilo“, podsetio je on i dodao da je u vreme mitropolita Amfilohija zasvetlila Crna Gora, obnovile se svetinje.

„Da nije ništa drugo obnovljeno do manastira Stanjevići i Podmaine, pa bi bilo zaista dosta. A obnovljeno je svetinja i podignuto i ukrašeno novih toliko da ih je više teško prebrojati“, istakao je administrator Mitropolije crnogorsko-primorske.

Vladika je ukazao na važnost činjenice da se obnovilo sveštenstvo i monaštvo u Crnoj Gori, pa su svetinje propojale.

„I propojala je duša našega naroda“, rekao je, između ostalog, vladika Joanikije, objavila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala