Upozorenje zvanične Moskve: Stupanje Ukrajine u NATO preti velikom eskalacijom u Donbasu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe Ukrajine i zemalja NATO-a Rapid Trident - 2020 u Ukrajini
Vojne vežbe Ukrajine i zemalja NATO-a Rapid Trident - 2020 u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Pratite nas
Članstvo Ukrajine u NATO-u nosi opasnost od velike eskalacije na jugoistoku i može dovesti do nepovratnih posledica za ukrajinsku državnost, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Obratili smo pažnju na izjavu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, koji je juče boravio u Donbasu, o tome da bi stupanje zemlje u NATO navodno dovelo do okončanja sukoba u regionu. Hipotetičko članstvo u Alijansi, uprkos očekivanjima Kijeva, ne samo da neće doneti mir u Ukrajinu, nego će, naprotiv, dovesti do velike eskalacije situacije na jugoistoku, i može dovesti do nepovratnih posledica za ukrajinsku državnost“, konstatovala je Zaharova.

Kako je dodala, Kijev živi u iluziji da će rešiti sukob u Donbasu vojnim putem, koncentriše snage i sredstva na kontakt-liniji.

„Pažljivo pratimo situaciju u Donbasu. Nažalost, situacija je tamo i dalje teška, teži da se pogorša. Razlog za to je ratoborno raspoloženje Kijeva koji i dalje živi u iluziji po pitanju mogućnosti rešenja sukoba na jugoistoku zemlje uz upotrebu sile“, dodala je ona.

Takođe je istakla da se u ukrajinskim medijima „širi histerija o mitskoj ruskoj pretnji i planovima Moskve da gotovo sutra napadne Ukrajinu“.

„Sve to se odvija uglavnom na predlog zapadnih pokrovitelja, uz otvorenu javnu podršku“, precizirala je Zaharova.

Podsetimo, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski posetio je Donbas, gde je obišao položaje ukrajinske vojske. On je istakao da je situacija u tom regionu napeta.

Ranije danas šef kabineta ruskog predsednika Dmitrij Kozak je rekao da Rusija može stati u zaštitu stanovnika Donbasa, ako bude na to bila prinuđena.

Situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

Od 27. jula prošle godine na snazi su i dodatne mere za obezbeđivanje primirja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala