„Sve ih testirajte na drogu“: Amerikanac besan zbog ponižavanja Jokićevog „Robina“

© AP Photo / Evan AgostiniPoznati američki novinar Stiven Ej Smit
Poznati američki novinar Stiven Ej Smit - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Pratite nas
Utisak je da američki mediji najviše vole da objavljuju „top liste“ na kojima rangiraju igrače na osnovu određenih parametara. Takođe je utisak da se te liste prave samo zbog toga da bi izazvale reakciju javnosti.

ESPN, najuticajniji sportski medij u SAD, objavio je listu sa deset najboljih igrača sa najvećim potencijalom, koji imaju manje od 25 godina.

Mlada srpska košarkašica Ivana Raca - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2021
Rođena na Kipru, slavu stiče u Americi, ali bira Srbiju: „Nisam se dvoumila, znala sam svoj cilj“

I baš zbog toga je ponovo dospeo na metu kritičara, ovog puta, kao i praktično svakog prethodnog, potpuno opravdano.

Prvo mesto na ESPN-ovoj listi zauzeo je Luka Dončić, mladi slovenački plejmejker koji treću godinu u nizu sa mnogo uspeha nastupa za Dalas Maverikse.

Iza njega našao se miljenik medija Zajon Vilijamson, mladi krilni centar Nju Orleans Pelikansa koji već u drugoj sezoni u ligi dominira na svojoj poziciji.

​Ono što je zabezeknulo ljubitelje igra pod obručima je bilo to što je na trećem mestu završio Lamelo Bol, plejmejker Šarlot Hornetsa, kog je prošlog leta Majkl Džordan draftovao sa treće pozicije.

Koliko je nelogičan bio ovakav potez portala ESPN-a govori i komentar čuvenog voditelja Stivena Ej Smita, inače zaposlenog na ESPN-u.

„Zbog ovakvih stvari pada kredibilitet ESPN-a. ESPN mora da podvrgne testiranju na drogu svakoga ko je učestvovao u sastavljanju ove liste. Ona nema smisla. Mislim da bi ESPN trebalo da pozove obezbeđenje, naredi mu da nađe sve koji su učestvovali u sastavljanju ove liste i sve ih testira na narkotike“, naveo je Smit u svom dobro poznatom maniru.

Lamelo je nedavno imao peh u vidu povrede zgloba na ruci zbog koje će propustiti još oko tri nedelje sezone, ali je do tog trenutka igrao sjajno i beležio 15,9 poena, 5,9 skokova i 6,1 asistenciju po meču.

Iako je imao zavidnu statistiku i veliki uticaj na igru Šarlota, Lamelo je u ligi proveo jako kratak period da bi se uopšte poredio sa igračima koji isto, odnosno čak i bolje, rade od njega već nekoliko godina.

ESPN u svoju odbranu ima argument da je lista sačinjena od igrača sa najvećim potencijalom, a ne trenutnim kvalitetom. Analizirati potencijal nekog igrača izuzetno je nezahvalan posao, pogotovo ako se uzme u obzir to da se igrači koji se nalaze iza njega, prema mišljenju mnogih, kotiraju bolje u toj kategoriji.

„Lamelo Bol ispred Devina Bukera? Lamelo Bol ispred Donovana Mičela? Lamelo Bol ispred Džejsona Tejtuma? Stvarno? Šta kog đavola se tu dešava?“, besno je dodao Smit.

​Vredi podsetiti i da su američki mediji uglavnom kritikovali odluku Džordana i Miča Kupčaka da Lamela izaberu sa treće pozicije zbog visokorizičnog tipa igrača kakav je devetnaestogodišnji Bol.

Narativ je tada bio takav, a sada kada se promenio, odnosno kada je popularno veličati partije Lamela, koje, istini za volju, jesu sjajne, svoj stav promenio je i ESPN.

Nikola Jokić na utakmici protiv Klivlenda - Sputnik Srbija, 1920, 02.04.2021
Da li će Jokić ispuniti želju pokojne legende?

Problem u listi se može pronaći i u vidu igrača koji na istoj nisu završili, kao što je Džamal Marej, druga zvezda Denver Nagetsa, saigrača i „Robina“ njihovog „Betmena“ Nikole Jokića.

Marej ima 24 godine i sa centrom iz Sombora čini tandem koji je prošle sezone igrao finale Zapadne konferencije, gde je u nekoliko navrata uspeo da zaseni čak i Jokića.

Ove sezone prosečno beleži 21,3 poena, četiri skoka i 4,8 asistencija, što, prema mišljenju ESPN-a, nije dovoljno da se nađe na listi od deset najvećih potencijala mlađih od 25 godina.

Zašto? Zato što je ovo još jedan dokaz da se ovakve liste prave manje-više iz jednog razloga – privlačenja pažnje.

​► „Mama, bila si u pravu“: Amerika se pokajala zbog jednog tinejdžera

Ceo svet se smeje američkom klubu – da li je ovo najgori potez u istoriji?

Jokić prkosi američkoj modi – i tu nastaje „somborski ringišpil“ /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala