Ruski senator poručio Zelenskom: NATO vam neće vratiti Donbas

CC BY 2.0 / Ministry of Defense of Ukraine / Vadim Kovalov / War UkraineUkrajinski vojnici na liniji razgraničenja u Donbasu
Ukrajinski vojnici na liniji razgraničenja u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Pratite nas
Ruski senator Aleksej Puškov kritikovao je predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog zbog njegove izjave o stupanju Ukrajine u NATO, istakavši da im Alijansa neće vratiti Donbas.
„Zelenski se grdno vara: pridruživanje Ukrajine NATO-u, čak i ako dopustimo tu mogućnost, nije 'jedini put' za vraćanje Donbasa, nego će biti odlučujući korak ka njegovom konačnom gubitku. U Kijevu slabi lideri obožavaju NATO kao simbol moći, ali Alijansa im neće vratiti Donbas“, napisao je Puškov na Tviteru.

Oglasio se i lider samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) Denis Pušilin koji je takođe kritikovao stav Zelenskog.

Izjava o NATO-u je besmislena. Tu nisu dovoljne samo želje Zelenskog lično, nažalost“, rekao je Pušilin za list „Izvestija“.

On je podsetio na pravila stupanja u NATO. Konkretno, zemlje-kandidati treba da reše sve etničke, teritorijalne i političke sukobe. Pušilin smatra da o ulasku u NATO treba pitati stanovnike Ukrajine, koji „bolje od Zelenskog shvataju kakve rizike nosi pridruživanje Alijansi“.

Osim toga, Pušilin smatra da poseta Zelenskog kontakt-liniji u DNR ne daje izglede za rešavanje sukoba, ističući da Kijev po tom pitanju u prvi plan stavlja vojnu metodu.

Ranije je Zelenski saopštio da je tokom razgovora sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom razgovarao o eskalaciji situacije u Donbasu. Ukrajinski lider je izjavio da je NATO jedini način da se okonča sukob na istoku zemlje.

Ukrajinski lider juče je posetio Donbas i obišao položaje ukrajinske vojske.

Uloga Sjedinjenih Država u novom zaoštravanju situacije u Donbasu bila je tema autorske emisije glavne urednice Sputnjika na srpskom jeziku Ljubinke Milinčić:

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala