Rusija nikome ne preti na Arktiku, tenzije izazivaju vojne aktivnosti Amerike

CC0 / Pixabay / Ledeni breg
Ledeni breg - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Pratite nas
Postupci Rusije na Arktiku ne kose se sa normama međunarodnog prava i nemaju preteći karakter, za tenzije u ovom regionu odgovorna je Amerika zbog njenih vojnih aktivnosti, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Rusija ništa ne radi na Arktiku što bi pretilo bilo kojoj drugoj zemlji. Ako već govorimo o porastu tenzija u tom regionu, za njih je odgovorna Amerika zbog njenih vojnih aktivnosti. Upravo su članice NATO-a, između ostalih i one koje nisu arktičke zemlje, odgovorne za provokacije“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu u Moskvi.

Kako je navela, u poslednje vreme NATO je sproveo nekoliko operacija u akvatorijama koje su u blizini teritorije Rusije, a težnja ka militarizaciji Severnog okeana izaziva ozbiljnu zabrinutost Moskve.

Podsećanja radi, američka televizija Si-en-en nedavno je saopštila da je Rusija uvećala vojnu silu na Arktiku, što pokazuju i najnoviji satelitski snimci modernizovanih ruskih vojnih objekata u tom regionu.

Nakon toga se oglasio portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao da je vojno prisustvo Rusije na Arktiku izuzetno važno jer Moskva ne sme da ignoriše težnje Vašingtona po pitanju militarizacije tog regiona.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala