Rusija počela klinička ispitivanja još jedne vakcine protiv korone

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaLaboratorija Centra za virologiju i biotehnologiju
Laboratorija Centra za virologiju i biotehnologiju - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Pratite nas
Ministarstvo zdravlja Rusije izdalo je dozvolu za sprovođenje prve i druge faze kliničkih ispitivanja još jedne vakcine protiv virusa korona – „EpiVakKorona-N“, koju je razvio Državni naučni centar za virusologiju i biotehnologiju „Vektor“.
„Otvoreno ispitivanje bezbednosti, podnošljivosti, reaktogenosti i imunogenosti vakcine zasnovane na peptidnim antigenima za prevenciju kovida 19 (EpivakKorona-N) sa učešćem dobrovoljaca uzrasta od 18 do 60 godina (І-II faza)“, navodi se u registru dozvola za održavanje kliničkih ispitivanja Ministarstva zdravlja Rusije.

Datum početka kliničkih ispitivanja je 8. april, a završetak – 30. septembar 2021. godine, precizirano je u registru.

U Rusiji je već registrovana jedna vakcina koju je napravio Centar „Vektor“ – „EpiVakKorona“. Vakcina ne sadrži živi virus. Ona formira imunitet zahvaljujući veštački sintetizovanim peptidima. Vakcina će koštati do 4.210 rubalja (što je oko 46 evra).

Ruska služba za sanitarni nadzor i kontrolu (Rospotrebnadzor) je saopštio da ne mogu svi testovi otkriti antitela nakon primanja vakcine „EpiVakKorona“, zbog čega će zajedno sa vakcinom isporučivati i specijalne testove.

U Rusiji su registrovane još dve vakcine protiv korone – „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) centra „Gamaleja“ i „KoviVak“ centra „Čumakov“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala