Pucnji su postali „opasna rutina“: Zelenski za novo primirje u Donbasu

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaPripadnik snaga samoproglašene Donjecke Narodne Republike tokom razmene zarobljenika sa Kijevom
Pripadnik snaga samoproglašene Donjecke Narodne Republike tokom razmene zarobljenika sa Kijevom - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je, posle posete kontakt-liniji u Donbasu, izjavio da je neophodno novo primirje u toj oblasti.

On je na svojoj Fejsbuk stranici napisao, da su pucnji postali „opasna rutina“.

„Posle nekoliko meseci poštovanja potpunog i opšteg prekida vatre, vratili smo se potrebi uspostavljanja primirja“, smatra Zelenski.

Peredova – ce mіsce geroїzmu й samovіddanostі. Mіsce, de naša deržava boretьsя za mir і prodovžuє platiti cіnu vійnі. Z...

Posted by Volodimir Zelensьkiй on Petak, 09. april 2021.

Kako je ranije istakao vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak „oslobađanje“ Donbasa silom dovelo bi do velikih gubitaka među civilnim stanovništvom i vojnicima što je za Kijev neprihvatljivo.

Prošle nedelje je rekao da će Oružane snage Ukrajine pojačati broj jedinica u Donbasu i u pravcu Krima, kao odgovor na „nagomilavanje“ ruskih snaga na granici sa Ukrajinom.

Situacija u Donbasu

Sukob u Donbasu traje već sedam godina, u borbama je stradalo 13.000 ljudi. O rešavanju situacije razgovara se na sastancima kontakt grupe u Minsku. Strane su usvojile nekoliko dokumenata usmerenih na rešavanje sukoba, ali se razmena vatre nastavlja.

Od 27. jula prošle godine na snazi su i dodatne mere za obezbeđivanje primirja.

Prošle nedelje je predsednik SAD-a Džo Bajden uveravao ukrajinskog kolegu Vladimira Zelenskog, da će SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinu „pred ruskom agresijom na Donbas i Krim“. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je razgovore o potencijalnom sukobu Rusije i Ukrajine još jednom fikcijom Kijeva.

Uloga Sjedinjenih Država u novom zaoštravanju situacije u Donbasu bila je tema autorske emisije glavne urednice Sputnjika na srpskom jeziku Ljubinke Milinčić:

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala