Poruka Save Janjića Prištini: Pored SPC, ne priznaju vas ni Vatikan, EU, NATO...

© Sputnik / Dejan SimićSava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani
Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Pratite nas
Povodom poslednjih izjava lidera privremenih institucija samouprave u Prištini, koji su zatražili da Srpska pravoslavna crkva prizna tzv. Kosovo, oglasio se iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, poručivši da Kosovo kao državu ne priznaju ni Vatikan, UN, EU, OEBS, NATO, Unesko.

„Kosovski lideri kažu da SPC ne priznaje kosovsku državu. Mi nismo država ili politički entitet koji to može da učini. Kao SPC, ovde poštujemo zakone i sudove, a obaveze Kosova prema nama potiču iz njegovih Ustava i zakona“, napisao je Janjić na Tviteru.

​On je istakao da mnoge države ne priznaju Kosovo, ocenjujući da je to za Kosovo mnogo veći problem od Srpske pravoslavne crkve.

​Podsetimo, Vjosa Osmani i Aljbin Kurti uputili su pismo organizaciji „Evropa Nostra“, tvrdeći da srpski manastir Visoki Dečani ne ispunjava kriterijume za listu „Sedam najugroženijih lokacija evropskog kulturnog nasleđa“, iznoseći stav da je obaveza Srpske pravoslavne crkve da prizna nezavisnost tzv. Kosova i da je srpska crkva po Ahtisarijevom planu „dobila prava, a da odbacuje odgovornost“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala