Otkrivena spomen-ploča herojima s Košara u Nišu

© Foto : Vanja Keser/ Južne vestiNiš u vreme korone
Niš u vreme korone - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Pratite nas
U Nišu je danas na 22. godišnjicu početka bitke na karauli Košare otkrivena sponem ploča posvećena junacima ovih borbi u kojima je poginulo 108 pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije (VJ), a jedan niški bulevar dobio je ime Junaka sa Košara.

"Pre 22 godine na današnji dan otpočela je bitka kojom se i danas ponosimo. Udario je Golijat na Davida. David je uzvratio i pobedio. Srbija je pobedila, a naši heroji upisali su se u istoriju za sva vremena. Otpor koji su pružili naši vojnici i svi oni koji su štitili ovaj narod ostaće upamćen kao primer velike žrtve i nesebične borbe za svoju otadžbinu. Otkrivanjem ove spomen ploče i ovim bulevarom čuvamo naše heroje od zaborava", rekla je ovom prilikom gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ona je istakla da se tog 9. aprila 1999. godine niko od heroja s Košara nije pitao da li su na pogrešnom mestu, nego su svi bili borci za slobodu i budućnost svoje otadžbine.

Tadašnji komandant Prištinskog korpusa Treće armije VJ, general Vladimir Lazarević, istakao je da je na današni dan pre 22 godine poceo "drugi Kosovski boj" za odbranu Kosmeta, Srbije i Savezne republike Jugoslavije od novih Osmanlija - NATO agresora.

"Bio je to 17. dan zločinacke agresije bez presedana u istoriji ratovanja koja je imala monstruozne genocidne ciljeve, da za 96 sati uništi glavne snage Vojske Jugoslavije, da neutrališe život u Srbiji i primora je na kapitulaciju i okupaciju, i da za ta četiri danu ubije preko 20.000 pripadnika Prištinskog korpusa", rekao je general Lazarević.

On je dodao da naša istina o "drugom Kosovskom boju" ostaje za navek, uz neprekidno pitanje: Zašto je NATO izvršio najgore zločine protiv srpskog naroda u poslednjoj godini 20. veka?

"Očuvanju nezaborava služiće i ovaj beleg u našem Nišu. Beleg junaka sa Košara u ime svih junaka kosovske epopeje", rekao je Lazarević.

Davanje imane Junaka sa Košara jednom novom niškom bulevaru inicirao je Darko Anđelković, jedan od učesnika odbrane SRJ na toj karauli prema Albaniji, koji je tada imao 20 godina.

"Meni ovo mnogo znači, jer sam na neki način dao reč mojim ratnim drugarima koji su život ostavili braneći otadžbinu da ne dozvolim da se njihova imena zaborave. Tako i ovaj bulevar daje neku nadu da ne ode sve ovo u zaborav, i jako sam zahvalan Gradu Nišu što je izašao u susret i dao ime ovom buelvaru po junacima sa Košara", rekao je Anđelković. 

Krajputaš div-junacima sa Košara, Gorožupa, Paštrika u porti crkve Svetog Vasilija Ostroškog na Banjici. - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2021
Junaci sa Košara dobili još jedno spomen obeležje u Beogradu /foto/

On je rekao da je učesnike odbrane Košara više od same bitke bolelo to što se dugo ćutalo o tim istorijskim događajima, ali je zaključio kako je pravda ipak dostižna.

"Imao sam 20 godina tada. Svaki dan se ginulo, ali najteže mi je bilo kad sam nosio mrtve drugare sa kojima sam do pre minut razgovarao. Preko takvih uspomena se teško prelazi. Svakodnenvno se pomisli na to", rekao je Anđelković.

Na svečanosti su govorili pukovnik Ljubinko Ðurković, komandant odbrane Košara, i pukovnik Vidoje Kovačević, tadašnji komandant 63. padobrasnke brigade koja je imala značajnu ulogu u operacijama odbrane tog dela granice prema Albaniji.

Događaju su prisustvovali učesnici borbi, predstavnici Vojske Srbije, MUP-a Grada Niša i boračkih organizacija, preneo je Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala