Odlučeno: Od ponedeljka rade tržni centri a đaci se uskoro vraćaju u škole, pod jednim uslovom

© Sputnik / Lola ĐorđevićRed ispred Doma zdravlja „Stari grad“
Red ispred Doma zdravlja „Stari grad“ - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Pratite nas
Na današnjem zasedanju Kriznog štaba doneta je odluka o otvaranju tržnih centara, ali i o povratku đaka u škole, ukoliko se nastavi trend pada broja zaraženih i preminulih od posledica korone.

Član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao na konferenciji za medije posle sednice Kriznog štaba da je epidemiološka situacija u Srbiji i dalje vanredna, ali je primetan blagi pad broja zaraženih i broja pregleda i dodao je da će se ukoliko se taj trend nastavi neke mere ublažiti.

"Pre svega se misli na to da tržni centri mogu da rade od ponedeljka, ali samo ako se ovaj trend opadanja nastavi. Smatramo da je vreme da se onlajn nastava smanji, odnosno da se đaci vrate u školske klupe od 19. aprila po modelu kakav je bio pre uvođenja novih mera", objasnio je dr Tiodorović.

Dakle, od ponedeljka, 12. aprila, ukoliko epidemiološka situacija nastavi da se razvija u dobrom smeru, tržni centri bi trebalo da se otvore i rade do 22 časa, ali ugostiteljski delovi unutar tržnog centra još neće biti otvoreni.

Kada je reč o đacima, odluka je takođe uslovljena još jednom proverom epidemiološke situacije, tako da, ukoliko brojke budu padale, deca se vraćaju u škole po modelu od 1. septembra. 

Vakcinacija u centru u Nišu - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Brnabićeva: Ne postoji potreba u Srbiji za obaveznom vakcinacijom

To praktično znači nastavu u učionicama, ali i kombinovanu nastavu, kao što su išli srednjoškolci.

Tiodorović je dodao, da kada je reč o merama za đake, mere za mesta koja su prepoznata kao žarišta virusa korona, ipak će biti razmatrane posebno.

Na današnjoj sednici razgovarano je o otvaranju i unutrašnjih delova ugostiteljskih objekata. Prema planu, oni bi trebalo da budu otvoreni 19. aprila, međutim, ta odluka nije danas doneta.

Tiodorović je naglasio i da se vakcinacija u Srbiji odlično odvija, posebno, kako je rekao, poslednja tri dana.

"Mi smo možda i najbolji u Evropi po broju vakcina koje nudimo i po odživu stanovnika. Ali, ne zavisi to samo od nas, već i od isporuka. Nadam se da će se ugovori ispoštovati i da ako bi tako bilo moći ćemo za mesec ipo do dva da stignemo do onoga što zovemo kolektrivni imunitet, sa vakcinisanim i onim koji su preboleli", rekao je on.

Dodao je da apsolutna preporuka mora biti vakcinisanje zdravstvenih radnika.

"Ima malo optimizma, ali ono što deluje depresivno su fatalni završeci, a to je posledica situacije koja se dešavala pre 10, 15 dana", naveo je Tiodorović i dodao da se očekuje tendencija pada sa vanredne na nesigurnu epidemiološku situaciju,.

"Medicinski deo Kriznog štaba na dnevnom nivou sagledava situaciju i predlaže mere", istakao je.

Podsetio je da akcenat ostaje i dalje na merama, i da se sve mere koje su poznate moraju poštovati od nošenja maski, čak i na otvorenom ako ste blizu, u razgovoru, u gužvi, maska je ta koja će vas zaštititi.

U zatvorenom, navodi, maska je obavezna, kao i fizička distanca i dezinfekcija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala