Od Krfa do Bakingamske palate: Životni put princa Filipa bio je pun obrta /foto/

© AP Photo / John StillwellBritanska kraljica Elizabeta i njen suprug princ Filip 2012. godine
Britanska kraljica Elizabeta i njen suprug princ Filip 2012. godine - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Pratite nas
Vojvoda od Edinburga, princ Filip, koji je umro danas u 99. godini, imao je niz zdravstvenih problema u poslednje tri godine, a pre dva meseca bio je hospitalizovan, samo nekoliko nedelja nakon što je primio vakcinu protiv virusa korona. Princ je živeo spektakularnim životom koji je bio pun obrta.

Suprug britanske kraljice Elizabete Druge primljen je 16. februara je u bolnicu u Londonu zbog mera predostrožnosti, a po savetu svog lekara, nakon što se osećao loše, otkrila je Bakingamska palata. 

Britanska kraljica Elizabeta i njen suprug princ Filip 2011. godine - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Preminuo princ Filip, suprug kraljice Elizabete Druge

Vojvoda od Edinburga, koji je 10. juna trebalo da proslavi 100. rođendan, već neko vreme se nije osećao dobro, rekli su tada kraljevski izvori za medije.

U januaru je primio vakcinu protiv kovida 19, zajedno sa suprugom kraljicom Elizabetom, koja će na napuniti 95 godina.

Princ je živeo spektakularnim životom koji je bio pun neočekivanih obrta.

Rane godine i brak

Princ Filip rođen je na grčkom ostrvu Krf 10. juna 1921. u grčkoj i danskoj kraljevskoj porodici.

Školovao se u Francuskoj, Engleskoj, Nemačkoj i Škotskoj, a pridružio se Britanskoj kraljevskoj mornarici 1939.

Te je godine počeo da se dopisuje sa mladom princezom Elizabetom, svojom rođakom (oboje su praunuci kraljice Viktorije, supruge princa Alberta) i naslednicom britanskog prestola. Njih dvoje su se upoznali nekoliko godina ranije.

Kada se završio Drugi svetski rat, princ Filip zatražio je dozvolu od kralja Džordža Šestog da se oženi njegovom ćerkom, princezom Elizabetom, što je monarh i odobrio.

© AP PhotoVenčanje princa Filipa i kraljice Elizabete Druge
Od Krfa do Bakingamske palate: Životni put princa Filipa bio je pun obrta /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Venčanje princa Filipa i kraljice Elizabete Druge

Pre kraljevskog venčanja, Filip se odrekao svih grčkih i danskih titula i prešao je iz pravoslavlja u anglikanizam.

Poručnik Filip Mauntbaten postao je Njegovo Kraljevsko Visočanstvo, vojvoda od Edinburga i oženio se princezom Elizabetom u Vestminsterskoj opatiji 20. novembra 1947. Radio Bi-bi-si je prenosio taj događaj koji je pratilo skoro 200 miliona ljudi širom sveta.

Elizabeta Druga zauzima presto

Kraljevski par je ubrzo posle venčanja osnovao porodicu - princeza je rodila naslednika, princa Čarlsa 1948. godine, a princeza Ana rođena je dve godine kasnije.

Elizabeta je 1952. nasledila presto svog oca kralja Džordža Šestog, koji je umro od koronarne tromboze kojoj je prethodilo uklanjanje pluća zbog malignog tumora.

Par je saznao za smrt kralja tokom boravka u Keniji, a Filip je bio taj koji je morao da saopšti princezi Elizabeti da je njen otac mrtav i da ona postaje kraljica. Par se ubrzo vratio u Veliku Britaniju.

© AP Photo / Leslie Priest, FilePrinc Filip i kraljica Elizabeta Druga
Od Krfa do Bakingamske palate: Životni put princa Filipa bio je pun obrta /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Princ Filip i kraljica Elizabeta Druga

1957. godine Filip je dobio titulu princa Velike Britanije. Od tada ga oslovljavaju "Njegovim Kraljevskim Visočanstvom Princom Filipom, vojvodom od Edinburga".

Treće dete supružnika, princ Endrju, rođeno je 1960. godine kada je najavljeno da će se prezime vojvode od Edinburga kombinovati sa imenom kraljičine porodice kako bi postalo Mountbaten-Vindzor, koje će koristiti pojedini članovi kraljevske porodice.

Najmlađe, četvrto dete, princ Edvard, rođeno je 1964. godine.

© AFP 2023 / Arthur EdwardsPrinc Filip i kraljica Elizabeta Druga
Od Krfa do Bakingamske palate: Životni put princa Filipa bio je pun obrta /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Princ Filip i kraljica Elizabeta Druga

Za 90. rođendan princa Filipa, kraljica mu je dodelila titulu visokog admirala.

Princ Filip i kraljica Elizabeta Druga imali su najduži brak među svim britanskim monarsima. Zajedno su proveli 73 godine.

Zdravstveni problemi princa Filipa

U intervjuu u junu 2011. godine, princ Filip rekao je da će redukovati svoje dužnosti. Šest meseci kasnije, vojvoda je zbog bolova u grudima primljen u bolnicu.

U junu 2012. tokom jedne proslave, vojvoda je prebačen u bolnicu u Londonu zbog infekcije bešike. Tokom proslave kraljica je svog supruga nazvala svojom snagom i zvezdom vodiljom.

Filip je ponovo primljen u bolnicu u junu 2013. godine u 92. godini zbog planirane operacije abdomena i ostao je u medicinskoj ustanovi nekoliko nedelja. U maju 2014. godine, princ se pojavio u javnosti sa zavojem na desnoj ruci nakon manje intervencije.

U avgustu 2017. godine, princ Filip se povukao sa svojih kraljevskih dužnosti nakon više od 60 godina javnih nastupa zajedno sa kraljicom.

Patio je od brojnih zdravstvenih problema tokom 2018. i 2019. godine i imao nekoliko operacija, uključujući operaciju zamene kuka.

U decembru 2019. godine primljen je u bolnicu na četiri dana zbog ranijih zdravstvenih problema, navela je palata. Na Badnje veče, vojvoda je pušten iz bolnice da provede praznik sa kraljicom.

Iza princa Filipa ostala je njegova supruga kraljica Elizabeta Druga, četvoro dece: princ Čarls, princeza Ana, princ Endru i princ Edvard; osmoro unučadi i deset praunučadi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala