Neočekivani noćni lopov kod Nove Varoši: Mečka provalila u ambar i ukrala džak kukuruza

CC0 / Pixabay/Alexas_Fotos / Mrki medved u šumi
Mrki medved u šumi - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Pratite nas
Iz ambara Miroljuba Nedića (56) u Negbini kod Nove Varoši mečka je pod okriljem mraka odnela džak kukuruza, o čemu svedoče tragovi. Ni najstariji meštani ne pamte nešto slično mada medvedi i druge životinje često silaze iz planine u zaseoke na padinama Murtenice.

Za noćnu posetu medveda Nedići su saznali tek izutra, videviši otvoren ambar i tragove na brvnima i u snegu, piše „Dobro jutro“.

„Mečka je odvalila vrata i izvukla džak kukuruza i vukla ga niz okućnicu oko 150 metara, prema Kršu i Šupljici, i tu ga ostavila gotovo netaknutog, prosulo se samo 3-4 kilograma zrna. Verovatno se uplašila spoljnog svetla na kući koje sam palio pri odlasku na spavanje, i pobegla nazad u planinu bez plena“, priča Miroljub.

Ambar u kome Miroljub čuva kukuruz za stoku, udaljen je oko 15 metara od kuće. Nakon noćne posete medveda, ostali su tragovi grickanja i grebanja po brvnima, kao i otisci šapa.

„Sudeći po tragovima, mečka je bila sa mladuncima. Obilazili su i oko drvene štale sa ovcama u neposrednoj blizini kuće, ali nisu srećom uspeli da provale. Komšije kažu da su poslednjih dana u više navrata otkrili tragove medveda koji u paru ili sa mladima krstare Murtenicom, ali ovde kod nas nisu srećom pričinile štetu stočnom fondu“, kaže Nedić.

U zaseocima na obodu kanjona Uvca, nizvodno od Radoinjskog jezera, meštani nisu na žalost bili te sreće. Medvedi koji silaze sa Murtenice, poslednjih godina samo su u Klaku zaklali desetak ovaca, a na stada su udarili i nedavno. U planinskim zaseocima ostali su uglavnom samo starci, pa su malobrojna stada laka meta.

„Komšinici Kosi Nedić medved je iz staje odneo ovcu i pojeo je u šumi na oko 150 metara od kuće. To je prvi napad ove zime, a strahujemo da će ih biti još jer su medvedi sada gladni nakon zimskog sna. Osim njih štetu nam sve češće prave i vukovi, a nedavno je jedan u po bela dana upao u stado Sretena Gordića i priklao mu ovcu“, kaže Milanko Minić iz Klaka.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala