Let posvećen prvom kosmonautu: „Gagarin“ i „Sojuz“ poleteli u svemir /video/

© Sputnik / Roscosmos / Uđi u bazu fotografija„Soюz-2.1a" na poligonu broj 31
„Soюz-2.1a na poligonu broj 31 - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Pratite nas
Ruska raketa-nosač „Sojuz-2.1a“ sa svemirskom letelicom „J. A. Gagarin“ (Sojuz MS-18) i posadom lansirana je sa kosmodroma Bajkonur.

Raketa je lansirana u 09:42 časova po srednjoevropskom vremenu.

Dopisnik Sputnjika sa kosmodroma Bajkonur javlja da je raketa-nosač izvela svemirsku letelicu „Gagarin“ u zemljinu orbitu.

„Brod se odvojio od trećeg stepena rakete-nosača“, objavljeno je na kosmodromu.

Na Međunarodnu svemirsku stanicu lete Rusi Oleg Noviski i Petar Dubov, i Amerikanac Mark Vande Haj.

U čast 60. godišnjice leta u svemir prvog kosmonauta na svetu Jurija Gagarina, svemirska letelica „Sojuz MS-18“ dobila je ime „J. A. Gagarin“. Portret kosmonauta i natpis „Godina Gagarina 1961-2021“ krase prednji deo rakete, dok je na trupu broda ispisano „J. A. Gagarin“.

Svemirska letelica bi trebalo da stigne na Međunarodnu svemirsku stanicu u 13:07 časova po srednjoevropskom vremenu.

Lansiranje su pratili generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin, premijer Kazahstana Askar Mamin, pomoćnik ruskog predsednika Vladimir Medinski, šef predstavništva Evropske svemirske agencije u Rusiji Rene Pišel i drugi.

Trenutno se na MSS nalaze Rusi Sergej Rižikov i Sergej Kud Sverčkov, astronauti NASA Ketlin Rubins, Majkl Hopkins, Viktor Glover i Šenon Volker, kao i Japanac Soiti Noguti.

U svetu se 12. aprila obeležava Dan kosmonautike. Ove godine navršava se 60 godina od kada je raketa-nosač „Vostok“ u orbitu lansirala svemirsku letelicu „Vostok 1“, u kojoj je bio sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin – prvi čovek u svemiru. Nakon što je napravio jedan krug oko Zemlje, Gagarin je sleteo u Saratovsku oblast.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala