Kurtijevi snovi o velikoj Albaniji: Nemački mediji o kampanji „Samoopredeljenja“

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Pratite nas
Kosovski premijer Aljbin Kurti učestvuje i na izborima u Albaniji, ogranak njegove partije bori se za glasove i snove o ujedinjenju sa tom državom, piše nemački „Frankfurter algemajne cajtung“.

Ogranak Kurtijevog pokreta „Samoopredeljenje“ učestvuje na parlamentarnim izborima 25. aprila, a albanski premijer Edi Rama nije oduševljen tom činjenicom, kao ni time što u kampanji učestvuje lider „Samoopredeljenja“ navodi nemački list.

Vljosa Osmani nova predsednica takozavne države Kosovo i Aljbin Kurti premijer takozvane države Kosovo - Sputnik Srbija, 1920, 05.04.2021
Čemu Srbi da se nadaju: Tri glavna igrača ekstremnija od naslednika OVK

„Samoopredeljenje za sada nije registrovano kao politička stranka u Albaniji, već nastupa kao građanska inicijativa koja podržava nezavisne kandidate na parlamentarnim izborima. Međutim, u dogledno se vreme planira i pretvaranje u stranku“, piše u tekstu.

Među kandidatima za izbore je Bojken Abazi, koji je ujedno i direktor građanske inicijative „Samoopredeljenja“ u Tirani. Na pitanje prima li uputstva od premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija, Abazi je izbegao jasan odgovor.

„Za mene i našu organizaciju bio bi veliki gubitak kada Aljbin ne bi našao vremena da se s nama savetuje. Poštujem njegove dubinske analize i savete. Mi ih ne sledimo uvek, ali je dobro čuti njegove ideje“, rekao je Abazi.

© AP Photo / Visar KryeziuHašim Tači i Edi Rama takođe su iznosili velikoalbanske ideje
Kurtijevi snovi o velikoj Albaniji: Nemački mediji o kampanji „Samoopredeljenja“ - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Hašim Tači i Edi Rama takođe su iznosili velikoalbanske ideje

Među tim idejama je i ona o „velikoj Albaniji“ u kojoj bi Kosovo postalo deo susedne države.

Abazi navodi da do toga „neće doći sutra ili narednih godina“.

Dušan Proroković - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2021
Prorok: Taktika Zapada – ako nećete malo Kosovo dobićete Veliku Albaniju /video/

Istraživanja u Albaniji pokazuju da „Samoopredeljenje“ teško da može do mandata i da bi moglo da ostvari slab rezultat, slično „Crveno-crnom savezu“ koji je na izborima 2013. izašao s programom „velike Albanije“ i osvojio 0,6 odsto glasova.

Prema navodima nemačkog medija, razlog za to je što su ideju „velike Albanije“ prisvojili mnogi političari koji su po nacionalnosti Albanci. Tako je, recimo, Edi Rama u Prištini 2018. govorio da bi „Kosovo i Albanija trebalo da imaju zajedničkog predsednika“, a Hašim Tači 2019. kako će „u bliskoj budućnosti biti stvorena zajednička država“.

Nemački list navodi i da Kurti ne odustaje, već je najavio da će „Samoopredeljenje“ učestvovati na izborima u Severnoj Makedoniji, gde Albanci čine oko četvrtine stanovništva.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala