Kijev: Tvrdnje Rusije o ofanzivi na Donbas - dezinformacije, oslobađanje regiona silom - isključeno

© Sputnik / Sergey Averin / Uđi u bazu fotografijaTenkisti Narodne milicije DNR
Tenkisti Narodne milicije DNR - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Pratite nas
Vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak izjavio je da informacije o „pripremama Ukrajine za ofanzivu u Donbasu“ nisu u skladu sa realnošću i da predstavljaju dezinformacije.
„Izveštaji koje širi država-agresor – Ruska Federacija – o navodnim ‘pripremama Ukrajine za ofanzivu u Donbasu’ ne odgovaraju stvarnosti i deo su kampanje dezinformacije“, navodi se u saopštenju.

Homčak kaže da je njihov cilj navodna diskreditacija Kijeva na međunarodnoj sceni i stvaranje panike na teritorijama koje nisu pod kontrolom ukrajinskih vlasti.

Prema njegovim rečima, vojne vežbe Rusije pored ukrajinskih granica deo su pritiska koji vrši Kremlj.

Homčak je istakao da bi „oslobađanje“ Donbasa silom dovelo do velikih gubitaka među civilnim stanovništvom i vojnicima što je za Kijev neprihvatljivo.

„S obzirom na to da je Ukrajina posvećena opšteprihvaćenim vrednostima i normama međunarodnog humanitarnog prava, naša zemlja na prvo mesto stavlja živote svojih građana“, rekao je Homčak.

On je dodao i da je saradnja Ukrajine i NATO isključivo mirnodopskog karaktera i da je usmerena na jačanje odbrambene sposobnosti zemlje s ciljom dostizanja kriterijuma za punopravno članstvo u Alijansi.

Homačak je dodao je izbor Ukrajine u pravcu evroatlantskih integracija suvereno pravo ukrajinske države na koje Rusija nema prava da utiče.

Ranije danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je upozorila da članstvo Ukrajine u NATO nosi opasnost od velike eskalacije na jugoistoku i može dovesti do nepovratnih posledica za ukrajinsku državnost.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala