Eksplozivna erupcija vulkana na Karibima, evakuacija na ostrva samo za vakcinisane /video/

© REUTERS / UWI SEISMIC RESEARCH CENTREErupcija vulkana na Karibima
Erupcija vulkana na Karibima - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Pratite nas
Eksplozivna erupcija vulkana La Sufrijer potresla je istočno-karipsku ostrvsku državu Sent Vinsent i Grenadini, nakon što je izdato naređenje o obaveznoj evakuaciji. ​Premijer Ralf Gonsalves je izjavio da oni koji žele da se ukrcaju na brodove ili da utočište pronađu na drugim ostrvima moraju da budu vakcinisani.

Naučnici su upozorili vladu na moguću erupciju nakon što su uočili seizmičku aktivnost koja je ukazivala da se magma pokreće blizu površine.

Direktor Seizmološkog centra Erusila Džozef rekao je da je stub pepela dostigao visinu od 10 kilometara i da je nemoguće predvideti da li će predstojeće potencijalne eksplozije biti veće ili manje od prve.

​Erupcija se dogodila nakon što je vlada izdala naređenje o obaveznoj evakuaciji oko 16.000 ljudi koji žive u crvenoj zoni u blizini vulkana.

Zvaničnici su planirali da ih ukrcaju na brodove i prevezu u druge delove zemlje, ali bi epidemija korona virusa mogla da poremeti te planove.

Poslednja erupcija vulkana Surfijer dogodila se 1979. godine, a u prethodnoj erupciji, 1902 godine poginulo je 1.600 ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala