Olimpijski plamen Tokio 2020. - Sputnik Srbija, 1920
Olimpijske igre u Tokiju
Košarka, tenis, odbojka, vaterpolo... Srbija na Olimpijskim igrama u Tokiju ima 86 predstavnika – ko su oni, kada nastupaju i šta se od njih očekuje saznajte uz Sputnjik sport.

Basketaši kreću u pripreme za Olimpijske igre, prva stanica – Novi Sad

© AFP 2023 / LOIC VENANCEDušan Domović Bulut
Dušan Domović Bulut - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Pratite nas
Predstojećeg vikenda, 10. i 11. aprila, Novi Sad će biti domaćin turnira u basketu 3x3 na kome će učestvovati 12 reprezentacija. Osim domaćina, selekcije Srbije, u maloj dvorani SPENS takmičiće se još Slovenija, Rusija, Austrija, Turska, Holandija, Hrvatska, Češka, Belgija, Nemačka, Litvanija i Katar.

Zanimljivo je da će ovo biti prvo okupljanje naše reprezentacije još od februara 2020. godine i učešća na turniru u Subotici. Poslednji takmičarski meč naši najbolji basketaši, koji dominiraju svetskom scenom u kratkoj istoriji ovog sporta, imali su još u septembru 2019. godine na EP u Debrecinu gde su osvojili zlatnu medalju.

Inicijator i idejni tvorac turnira u Novom Sadu bio je naš najbolji basketaš, Dušan Domović Bulut, a organizaciju na sebe preuzeo je Košarkaški savez Srbije.

Dušan Domović Bulut - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2021
Srbi i dalje u vrhu svetskog basketa: „Cilj nam je da budemo najbolji“

„Osim kao igrač, na ovom turniru sam i u ulozi domaćina za 11 selekcija koje smo ugostili zahvaljujući velikoj podršci Grada Novog Sada i pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, koji su pokrovitelji turnira“, počinje priču Dušan Domović Bulut i dodaje:

„Ideja za organizaciju turnira je bila pre svega da se okupimo i kao tim polako počnemo da se pripremamo za ono najvažnije što nam predstoji, a to je učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju. Bez obzira u kom sastavu budemo igrali na ovom turniru, mislim da imamo najkvalitetniji tim. Kao i do sada, igraćemo sa velikom željom da osvojimo prvo mesto. Ali, naš prioritet biće da se što bolje uigramo, da malo osetimo protivnike, pa će shodno tome rezultat biti u drugom planu.“

Na spisku selektora Gorana Vojkića za ovaj turnir, osim Dušana Domovića Buluta su još: Maksim Kovačević, Stefan Stojačić, Aleksandar Ratkov, Mihajlo Vasić, Stefan Kojić, Marko Savić i Dejan Majstorović. Trener našeg nacionalnog tima je Marko Ždero.

Ukupno 12 selekcija biće podeljeno u četiri grupe sa po tri tima. Reprezentacija Srbije igraće u E grupi, a za protivnike će imati selekcije Hrvatske i Nemačke. Prvog dana turnira Srbija će od 16 sati igrati protiv Hrvatske, a od 18.40 protiv reprezentacije Nemačke. Drugi dan takmičenja rezervisan je za mečeve razigravanja za plasman.

„Svaka reprezentacija će za turnir moći da prijavi po pet igrača. Time je omogućeno da se sastavi menjanju od utakmice do utakmice, kako bi se sve selekcije uigrale, ali i na neki način igrači malo rasteretili i zaštitili od povreda. Svaka reprezentacija odigraće četiri ili pet utakmica u dva dana, što će biti idealna prilika za sve timove da vide gde su u ovom trenutku kada je forma u pitanju“, objašnjava Domović Bulut.

Iako je u poslednjih godinu i po dana u celom svetu odigrano samo šest oficijalnih turnira u basketu 3x3, Domović Bulut nalazi se u veoma dobroj formi.

Dokaz za to je činjenica da je sa renoviranom ekipom Novog Sada nedavno osvojio drugo mesto na turniru Svetske tur serije u Dohi, kao i na turniru Junajted lige u Rusiji, gde je ujedno bio i najbolji strelac.

„Zaista sam mnogo trenirao u prethodnom periodu. Prilagodio sam se novonastaloj realnosti uzrokovanoj pandemijom virusa korona i posvetio sam se indivudalnim treninzima. Radio sam svakodnevno na fizičkoj kondiciji, individualnoj tehnici i taktici“, kaže dvostruki MVP sa svetskih prvenstava i turnira Svetske tur serije, te najbolji igrač Evropskog prvenstva 2018. i dodaje:

„Verujte mi, motiva je bilo na pretek, jer sam sve to posmatrao kao ulaganje u ono što bi trebalo da bude vrhunac karijere, a to je svakako učešće na Olimpijskim igrama i osvajanje zlatne medalje na najvećoj svetskoj smotri sporta u Japanu“, poručio je Domović Bulut, koji je sa reprezentacijom Srbije četiri puta bio svetski i dva puta evropski šampion.

Srbi i dalje u vrhu svetskog basketa: „Cilj nam je da budemo najbolji“

Jokićeva konjica gazi posle dolaska Gordona

Đorđević rizikovao i nije se isplatilo – Rusi srušili Virtus i ostali u životu

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala