Bajden traži od Kongresa 715 milijardi dolara za obuzdavanje Kine i Rusije

© AP Photo / Andrew HarnikDžo Bajden i Kamala Haris
Džo Bajden i Kamala Haris - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden traži od Kongresa da se za Pentagon izdvoji 715 milijardi dolara, između, ostalog, i za obuzdavanje pretnji koje, prema mišljenju Vašingtona, predstavljaju Kina i Rusija. To se navodi u nacrtu budžeta objavljenom na sajtu Bele kuće.
„Predsednikov zahtev za 2022. godinu obuhvata i izdvajanje 715 milijardi dolara za Ministarstvo odbrane SAD. To obuhvata obuzdavanje Kine. U zahtevu se akcenat stavlja na suprotstavljanje pretnji koju predstavlja Kina, kao glavnom zadatku Pentagona. Ministarstvo odbrane će takođe nastojati da obuzda i destabilizirajuće ponašanje Rusije“, navodi se u dokumentu.

Nacrt je danas upućen Kongresu.

Administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa je za fiskalnu 2021. godinu za sektor odbrane tražila 740,5 milijardi dolara.

Trampov nacrt sadržao je planove za modernizaciju oružanih snaga, razvoj novih tehnologija, kao i za dalje širenje geopolitičkog uticaja SAD, to jest, sankcije protivnicima, uključujući ruske gasovode, kao što su  „Severni tok 2“ i „Turski tok“, ali i sankcije Turskoj zbog kupovine ruskog PVO sistema S-400.

Podsetimo, Bajden je na Minhenskoj konferenciji u februaru optužio Rusiju da pokušava da nanese štetu transatlantskim odnosima SAD i njenih saveznika.

Rusija je, s druge strane, više puta isticala da je spremna za izgradnju dobrih odnosa sa svim partnerima, ali da to ne može da postigne sama. ž

Portparol Kremlja rekao je juče da je Moskva spremna na najgore scenarije razvoja odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala