Srpsko čudo ruši sva pravila u Americi /foto, video/

© AP Photo / Sue OgrockiAleksej Pokuševski
Aleksej Pokuševski - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Pratite nas
Aleksej Pokuševski, ne samo da je najmlađi košarkaš u NBA ligi, već je i jedan od unikatnijih igrača današnjice, te sa svojih 214 centimetara i svega 86 kilograma predstavlja pravu enigmu za protivničke timove.

Pre NBA drafta, na kom je mladi srpski igrač izabran na 17. mestu od strane Oklahome, američki analitičari pisali su o Pokuševskom kao jednom od „najčudnijih“ talenata zbog visine, kilaže i stila igre.

Gotovo uvek se u tekstovima pisalo o njemu kao izuzetno talentovanom momku, ali i „rizičnom“, iz ugla da na internetu nije postojalo mnogo njegovih snimaka, te ekipa koja bi ga draftovala ne bi znala tačno šta može da dobije od njega.

Danas, posle tri i po meseca od starta sezone i oko četiri meseca od NBA drafta, utisak je da su se mnogi timovi prevarili što nisu „rizikovali“.

Kevin O'Konor, novinar poznatog američkog portala Ringer, jesenas je pisao kako je Oklahoma veoma zainteresovana za srpkog igrača, što samo pokazuje koliko dobar posao su radili skauti i koliko se ljudi, koji su u vrhu ove franšize, razumeju u košarku.

Spomenuli smo „rizik“, ali ako vam je posao da skautirate druge igrače, da se bavite razvojem mladih talenata, onda bi vam i deset sekundi gledanja Pokuševskog bilo dovoljno da vidite o kakvom se biseru radi.

Poku je visok 214 centimetara, na papiru igra krilnog centra, a opet u njegovoj igri nećete videti ništa slično nekom tradicionalnom igraču ove pozicije, već ćete primetiti da, sa tom visinom, igra poput beka ili plejmejkera.

Trči poput gazele, mehanika šuta mu je perfektna, a, što je najvažnije, poseduje dobru glavu, razmišlja na terenu, brzo donosi odluke i ima sjajan osećaj za dodavanje.

Amerikanci često vole da kažu za nekog košarkaša „da je igra sve sporija za njega“, u smislu da postaje sve iskusniji i da nigde ne žuri, da igra u svom tempu. To ćete najbolje videti u igri Nikole Jokića i Luke Dončića, njih dvojica dominiraju stilom koji je atipičan američkom shvatanju.

Upravo to se u poslednje vreme dešava Pokuševskom. Nakon što je na početku sezone imao problema da se adaptira i nakon što je jedno vreme proveo u Razvojnoj ligi, igra mu se usporila i pametnije razmišlja na terenu.

Posle ovakvih komplimenata većina će da pomisli da se radi o najboljem igraču današnjice, to nije slučaj, Pokuševski ima još mnogo da napreduje, a podloga koju ima je upravo to o čemu pišemo.

Ta osnova mu dozvoljava da u budućnosti izraste u igrača vrhunskog kvaliteta, jer danas na prste jedne ruke možete da izbrojite igrače koje imaju visinu, snagu, brzinu, šut i glavu.

Pokuševskom fali ovo drugo, snaga, ali sa 19 godina i ne treba da bude mišićno dominantan, to se stiče godinama i zato će za nekoliko sezona, ako ga zdravlje posluži, biti u vrhu svetske košarke.

​Neko će reći da je ovo previše optimistično, ali ako malo pratite košarku i ako ste nekoliko puta pogledali Pokuševskog, videli ste da talenat vrišti iz njega i da mu je potrebno samo vreme kako bi napredovao.

Na sreću, vremena ima koliko hoće jer je tek u decembru napunio 19 godina i mnogo će biti lepo pratiti njegov razvoj u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu.

View this post on Instagram

A post shared by Uncle Screw (@uncle.screw)

► U Americi raste novi srpski biser /video/

► „Srpski jednorog“ odličan u debaklu Oklahome /video/

► Evropa nije bila mesto gde je mogao da poraste „srpski jednorog“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala