„Satanine patike“ se povlače sa tržišta

© REUTERS / MSCHFSatanine patike
Satanine patike - Sputnik Srbija, 1920, 09.04.2021
Pratite nas
Kompanija MSCHF sa sedištem u Bruklinu koja je na tržište iznela „Satanine patike“ sa ljudskom krvlju složila se da povuče proizvod usled nagodbe sa kompanijom „Najki“. Obuća sa satanskim motivima izazvala je negodovanje i pobunu na društvenim mrežama, ali i privukla pažnju „Najkovih“ advokata.

„Najki“ je u četvrtak objavio da je postigao dogovor sa kompanijom „MSCHF produkt studio“, koja je sarađivala sa reperom Lil Nas Iksom na kreiranju limitirane serije „Sataninih patika“ – modifikacija „najki er maksa“ iz 1997. godine, ali sa temom đavola, gde je vazdušni đon napunjen crvenim mastilom sa jednom kapi ljudske krvi. „Ukrašene“ su pentagramima i ispisane biblijskim motivom „Luka 10:18“, referencom na biblijski stih koji aludira na Satanin pad s neba. Po ceni od 1.018 dolara napravljeno je samo 666 pari patika.

Model je postao popularan, mada je privukao i pažnju „Najkijevih“ pravnika. MSCHF je na modelu zadržao „Najkijev“ logotip „svoš“, što je navelo kompaniju da podnese tužbu za kršenje prava svojine, prenosi RT.

„Najki“ je u tužbi tvrdio da će patike sa provokativnim temama verovatno „izazvati zabunu i stvoriti pogrešnu asocijaciju“.

Prema postignutom poravnanju, MSCHF će izvršiti dobrovoljni opoziv i ponuditi puni povraćaj novca kupcima.

U izjavi, „Najki“ je ponovio da su patike puštene u promet bez njihovog odobrenja i da se refundacija nudi „kako bi se (patike) uklonile iz prometa“. Međutim, „Najki“ nije otkrio dalje detalje o nagodbi. U svojoj tužbi kompanija je zahtevala da MSCHF uništi sve preostale „Satanine patike“, kao i sve druge modifikovane proizvode koji nose njihov logotip.

Prošle nedelje je savezni sudija naložio MSCHF-u da zaustavi isporuku patika dok se ne reši tužba. Na nesreću „Najkija“, nestrpljivi kupci već su ugrabili sve osim jednog para, a mnogi su već bili poslati poštom. Poslednji par trebalo je da dobije nasumice odabrani kupac, a njega bi birao reper.

Patike su pokrenule mnoštvo reakcija i izazvale buru na društvenim mrežama. Kontroverzi je doprinela činjenica da se puštanje patika poklapa sa novim muzičkim video-spotom repera Lil Nas Iksa, u kojem gej reper „ide u pakao i igra ples u krilu Đavola“.

Muzički umetnik osudio je „Najki“ zbog tužbe prošle nedelje, optuživši kompaniju za napad na slobodu izražavanja i povlačenja njegovih „Sataninih patika“.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala