Za kaznu (ne)spremni: Hoće li Hrvatska sankcionisati isticanje ustaških simbola

© AP Photo / Darko BandicZastava "Za dom spremni"
Zastava Za dom spremni  - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Pratite nas
Hoće li Hrvatska ubuduće sankcionisati isticanje ustaških simbola pitanje je koje se postavlja nakon pisanja tamnošnje štampe da bi izmenama i dopunama Krivičnog zakona, o kojem bi Sabor trebalo u narednim mesecima da raspravlja, bio obuhvaćen i član kojim bi se zabranila javna upotreba ustaškog pozdrava „Za dom spremni“.

Naime, Jutarnji list piše da bi izmenama i dopunama Krivičnog zakona bila predviđena kazna zatvora za isticanje ustaških, četničkih i fašističkih simbola. Izmene zakona predložila je vladajuća koalicija, a ovih dana dovršen je i nacrt teksta kojim se u Krivični zakon ugrađuje član kojim bi se zabranila javna upotreba ustaškog pozdrava „Za dom spremni“.

Hoće li Hrvatska sankcionisati isticanje ustaških simbola

Kako za Sputnjik kaže sociolog Petar Lađević, dobar poznavalac prilika u Hrvatskoj, inicijativu za izmenu krivičnog zakona dao je početkom ove godine predsednik Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus.

„Krausu su se pridružili antifašisti, Srpsko narodno vijeće i još nekoliko grupacija koje baštine ideju antifašizma i oni su održali do sada tri sastanka kojem su se odazvali neki predstavnici etabliranih političkih grupacija, članica parlamenta. Tako da su tu učestvovali predstavnici vladajuće koalicije, ali nije učestvovao veći broj stranaka iz hrvatske opozicije, dakle svi ovi koje možemo svrstavati desno ili ultradesno - od Škore, preko Mosta, do ovih krajnje desnih grupacija tipa Prkačina i pravaške grupacije. Na tim sastancima je dosta diskutovano o tom zakonu, ali nije bio postignut nikakav konsenzus da od neke od grupacija iz vladajuće koalicije bude predloženo da se sa tim krene u parlament, tako da taj formalni predlog Saboru do sada nije upućen“, objašnjava Lađević.

Takođe, kako dodaje, u Hrvatskoj je u toku predizborna kampanja za lokalne izbore i unutar vladajuće koalicije postignut je neki dogovor da se sa time ne ide sada dok traje kampanja, jer bi to u njoj moglo biti zloupotrebljavano na ovaj ili onaj način.

„Tako da ja očekujem da će ta inicijativa u parlament ući krajem maja ili juna, ali u sastavu i inače već predviđenih izmena Krivičnog zakona Hrvatske, gde bi se ta dva nova člana dodala. Oni su, u stvari, interpretacija trećeg člana Krivičnog zakona Republike Hrvatske. Tako da nisam siguran da će se to desiti baš tako brzo, ali pretpostavljam da će u dogledno vreme to ipak ući u parlament i da će vladajuća koalicija uspeti da omogući većinu da bi takve izmene bile usvojene. U Hrvatskoj su, na žalost, prejake snage koje baštine ideju istorijskog revizionizma, što je za jednu modernu državu pogubno. Mislim da je većina vladajuće koalicije toga svesna i da će podržati ovaj Krausov predlog uz podršku manjinskih grupacija, a kakva će biti primena tog zakona dosta je teško unapred govoriti“, navodi Lađević.

HDZ nije jedinstven po ovom pitanju

Hrvatski aktivista Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava kaže da je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) bila na sastanku koji je organizovao Ognjen Kraus, ali da se ta stranka ipak ogradila od izjave koja je data nakon sastanka.

„Tako da mislim da je to kod njih problem, a problem je naravno i u Saboru. Jasno je da opozicija, koja je još desnija od HDZ-a ovaj predlog neće podržati, pa ovo pitanje zavisi od HDZ-a. Ali, to da mi 2021. godine uopšte o ovome raspravljamo već samo po sebi dosta govori. „Za dom spremni“ nije samo fašistički pozdrav, to je simbol, jedan od temeljnih simbola ustaštva. Do sada je, naime, uvek bilo rasprava poput onih - „da, ali to uzeli HOS-ovci (Hrvatske odbrambene snage), oni su se borili za Hrvatsku i taj simbol kada se pojavljuje na znakovima i zastavama HOS-a nije isti kao onaj iz NDH. Međutim, to naprosto nije tačno. HOS-ovci su ga uzeli upravo zbog toga jer je to bio simbol NDH i radi se o jednom notornom ustaškom simbolu“, ističe Pusić.

Krajnje vreme za ovakav potez

HOS-ovci su, kaže sagovornik Sputnjika, hteli Hrvatsku do Drine, odnosno Hrvatsku sa vrednostima koje su bile u NDH.

„I to je bio problem. U njihovim prostorijama je tih godina, 1991. i 1992. visila slika Pavelića. I još dugo posle toga. Njihov predsednik Anto Đapić je pozdravljao nacističkim pozdravom, a kada su ga novinari za to pitali on je rekao da pokazuje „koliki će biti kukuruzi kad HSP (Hrvatska stranka prava) dođe na vlast“. Mislim, to su činjenice i taj zakon je već davno trebao ne samo biti na snazi, nego kao što je slučaj u Nemačkoj – da u javno mnjenje nekako uđe da je isticanje nacističkih simbola ne samo kažnjivo, nego i nešto što je sramotno, što se ne radi. To bi se trebalo dogoditi i sa ovim „Za dom spremni“, ali je pitanje da li će se u tome uspeti. Svi ostali simboli su zabranjeni i nećete videti baš puno četničkih simbola po Hrvatskoj“, kaže Pusić.

Prema njegovom mišljenju HDZ po tom pitanju nije jedinstven.

„Mislim da bi Plenković možda išao u tom smeru. Naravno, sada se cela stvar iskomplikovala sa ovom besmislenom svađom sa Milanovićem oko izbora predsednice Vrhovnog suda. Sam Milanović je u dva navrata otišao sa nekakvih javnih događaja gde su se pojavili HOS-ovci sa tim simbolom. U svakom slučaju, mislim da ne samo da je krajnje vreme za ovakav potez, nego da bi to svakako bila značajna stvar za Hrvatsku“, smatra Zoran Pusić.
Šta piše u predlogu izmena zakona

U predlogu izmena zakona, u koje je Jutarnji list imao uvid, a u delu koji se tiče „Isticanja obeležja nacionalsocijalizma, fašizma, ustaškog i četničkog pokreta ili režima, stoji da „ko u javnom prostoru koristi, javno ističe, nosi na odeći ili pokazuje u javnosti na drugi način simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, gestove, odore ili njihove delove ili druga obeležja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba ili četa, kazniće se kaznom zatvora od šest meseci do tri godine”.

Navodi se i da ko to krivično delo počini putem štampanih ili elektroničkih medija ili kompjuterskih ili društvenih mreža, kazniće se kaznom zatvora od šest meseci do četiri godine, a ko proizvodi, skladišti, distribuira, prodaje, uvozi, izvozi, poseduje u većim količinama ili čini dostupnim javnosti takav materijal kazniće se kaznom zatvora od jedne do pet godina, piše Jutarnji list.

Ako u HDZ-u ne prihvate ovaj predlog, navodi list, opozicija će u tom slučaju u Sabor uputiti nov predlog izmena Krivičnog zakona.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala