„Hrkljuš“, sneg u aprilu i „Đurđevdan“ za istoriju /foto, video/

© Sputnik / Radoje PantovićDetalj sa večitog derbija
Detalj sa večitog derbija - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Pratite nas
Crvena zvezda izašla je kao višestruki pobednik iz 164. večitog derbija, a osim odlučujućeg gola Mirka Ivanića, ostaće upamćeno da su se 7. aprila promenila gotovo sva godišnja doba. Istovremeno, nad Markanom je sijalo sunce i padao je sneg?!

Ledeno je bilo u novinarskoj loži, u koju „igla nije mogla da padne“, što potvrđuje interesovanje medija za derbi kao svetkovinu srpskog fudbala.

​Da li zbog ludačkih serija pobeđenih utakmica, Partizanovih 19, Zvezdinih 18, večiti rivali su krajnje oprezno ušli u 164. večiti derbi, a u centru pažnje u prvom poluvremenu bio je sudija Novak Simović. Društvo su mu pravili i treneri Dejan Stanković i Aleksandar Stanojević.

Igra je u tim trenucima više podsećala na čuveni Karajlićev „hrkljuš“ iz Nadrealista, nego na fudbal.

Interesantno je da su prve čarke viđene van terena jer su već u 11. minutu sevnule varnice na relaciji Stanković - Stanojević zbog Rodićevog grubog starta na sredini nad Asanom.
© Sputnik / Radoje PantovićVerbalni okršaj trenera Partizana i Zvezde
„Hrkljuš“, sneg u aprilu i „Đurđevdan“ za istoriju /foto, video/ - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Verbalni okršaj trenera Partizana i Zvezde

Očigledno je i trenere oba tima pucao adrenalin i nisu mogli da obuzdaju emocije, što je donekle i razumljivo.

Jer, Stanojević je s Partizanom jurio nestvarnu 20. pobedu u nizu i želeo je da priđe ljutom rivalu na prihvatljivih minus šest kako bi šampionska trka ponovo bila otvorena, dok je Stanković u četvrtom derbiju kao trener nišanio prvu pobedu koja bi automatski značila i novu titulu zbog plus 12.

Detalj sa meča Crvena zvezda – Partizan (164. večiti derbi) - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Specijal „Miljanov korner“ – Stevanović, Bogdanović, Kolundžija i Radojičić o 164. derbiju /video/

Prvih 45 minuta obeležila je gomila nepovezanih pasova, pre svega u redovima trostrukog uzastopnog šampiona Srbije, koji su se oslobađali lopte, prema rečima Stankovića, kao da je „vruća“.

Žurili su iz prve da je se oslobode i uporno grešili u toj izvedbi, dok je s druge strane Partizan delovao organizovanije.

U svom tom žaru borbe i bujici emocija, Stanković je konstantno bio vidno nezadovoljan, drznuo se da napusti restriktivni prostor i uđe na teren, a za to ga je sudija iz Lovćenca Simović „nagradio“ žutim kartonom u 37. minutu.

© Sputnik / Radoje PantovićDejan Stanković
„Hrkljuš“, sneg u aprilu i „Đurđevdan“ za istoriju /foto, video/ - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Dejan Stanković

Iskusno je to obavio Stanković, želeo je da razdrma, da „probudi“ ekipu, trgne je iz letargije u koju je upala na startu meča. 

Kada je „hrkljuš“, pardon fudbal u pitanju u prvom poluvremenu, jedino vredno pomena je prečka Filipa Holendera, fudbalera Partizana u 41. minutu.

Fudbalski je sve odradio reprezentativac Mađarske, rođen u Kragujevcu, ali se okvir gola isprečio lopti na putu ka mreži.

S obzirom na to da je Zvezda bila domaćin, evidentno je bilo da 90 odsto novinarske lože navija za crveno-bele, dok se oni koji su naklonjeni crno-belima praktično nisu ni čuli. Jednostavno, iako novinarska profesija zahteva objektivnost, teško je odoleti tom naletu adrenalina kada vaš tim ima zicer ili postigne gol. Čast izuzecima...

Navijača nije bilo i atmosfera na najvećem srpskom stadionu bila je sablasna, ali nije izostala bakljada kada je u 54. minutu Mirko Ivanić glavom, posle savršeno izvedenog kornera, Gelora Kange matirao Stojkovića.

​„Eksplodirao“ je krov praznog severa, iz kojeg je kuljao crveni dim i preneo se na deo terena podno severne tribine najvećeg srpskog stadiona. 

Taj gol značio je samo jedno – Crvena zvezda je na plus 12 i istorijska titula, četvrta u nizu, je na dohvat ruke!

Besan kao ris bio je Aleksandar Stanojević zbog pojedinih nedosuđenih faulova Novaka Simovića za njegov tim. Arbitar iz Lovćenca je progledao kroz prste i defanzivnom vezisti Zvezde Sekuu Sanogu zbog pojedinih prekršaja, koji su bili čisti ko suza za žuti karton, ali iz nekog razloga se nije latio za džep.

​Vrhunac nezadovoljstva kod Stanojevića viđen je u 73. minutu, kada je kao i njegov kolega Stanković, opravdano „požuteo“.

© Sputnik / Radoje PantovićAleksandar Stanojević
„Hrkljuš“, sneg u aprilu i „Đurđevdan“ za istoriju /foto, video/ - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Aleksandar Stanojević

Smirivao je kompletan stručni štab Partizana svog trenera, ali je to bilo nemoguće.

Malo je nedostajalo da ga isključi arbitar iz Lovćenca, koji je često bio u centru pažnje. U prvom planu se našao i posle sukoba igrača, kada je uhvatio pod „kragnu“ fudbalera Partizana Sejdubu Sumu i odvojio ga od razjarenih fudbalera Crvene zvezde.

Dobacivalo je onih 90 odsto zvezdaša iz novinarske lože: „Isključi ga, isključi ga“, ali Lovćenac u centru pažnje, nije „naseo“ , ostao je hladan ko špricer i sve se završilo na javnoj opomeni Stanojevića.

Ni pet minuta produženog vremena nije donelo ništa spektakularno i vredno pomena, osim one jedne Sumine šanse i udarca koji je zaustavio Milan Borjan, pokazavši zbog čega je kapiten srpskog šampiona.

​Zvezda je najbolje sačuvala za kraj i niko nije želeo da skriva emocije. Stanković je radostan kao dečak, kao kada je na Marakani skupljao lopte, kasnije kao igrač davao antologijske golove, utrčao je na teren da proslavi sa svojim momcima, a sa razglasa je zagrmeo Čolin hit „Čija je ono zvijezda“.

Nove-stare šampione u čuveni tunel ispratio „Đurđevdan“ od Bijelog dugmeta.

© Sputnik / Radoje PantovićSlavlje fudbalera Crvene zvezde
„Hrkljuš“, sneg u aprilu i „Đurđevdan“ za istoriju /foto, video/ - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Slavlje fudbalera Crvene zvezde

Sneg, sunce, „hrkljuš“ i „Đurđevdan“ za istoriju i gotovo sigurno četvrtu Zvezdinu titulu u nizu, suma sumarum 164. večitog derbija.

► Stanojević čestitao Zvezdi titulu koju još nije osvojila

► Stanković jedva sprečio suze: Sa ovim momcima idem bilo gde /video/

► Zvezda prekinula Partizanovu seriju i došla na korak do titule!

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala