„U derbiju nije bilo lepote 20 godina, moramo da se vratimo u doba Džajića i Moce“

© Foto : Printskrin Sputnjik JutjubGoran Stevanović
Goran Stevanović - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Pratite nas
Goran Plavi Stevanović, nekadašnji trener Partizana i selektor Gane, bio je jedan od gostiju specijalnog izdanja emisije „Miljanov korner“, povodom 164. večitog derbija,  i pogledao je istini u oči, poručivši da je derbi degradiran u poslednjih 20 godina.

Ključna stvar prema mišljenju iskusnog stručnjaka Gorana Stevanovića je što se akcenat baca na borbenost, taktiku, nema odavno one lepote, driblinga, igre na gol više, sve što je nekada krasilo najveću utakmicu srpskog fudbala.

„Ako bismo analizirali samu igru puno je tu praznine, puno nekih fudbalskih stvari, ali to je stvar ukusa, o tome ne treba diskutovati. Ali, ta nervoza, stalno smo pod nekim pritiskom. Slušam komentare, pričamo o svemu osim o onome na terenu. Sve sa strane nas okupira više od onog najglavnijeg što se dešava na terenu. Zvezda se u prvom poluvremenu po sastavu i po načinu, sistemu igre, 'namestila' Partizanu, a crno-beli to nisu uspeli da kazne. Taktika sa Benom na špicu, ja sam ga doveo iz treće lige Francuske u grčku Veriju dok sam bio trener. Može sve da igra osim špica, on je igrač prostora koji se kreće. On nije taj igrač koji će da čeka loptu u 16. Bio je daleko od Kataija i ostalih saigrača, da li je to s namerom bilo ili ne, ja ne znam. Poklonjeno prvo poluvreme Partizanu, drugo poluvreme potpuno drugačije. Zvezda je počela da igra da drži posed, Partizan ponovo pokušao na kontra napade, nije to bila situacija ko iz prvog poluvremena. To je ta neka analiza ugrubo i ukratko, o tome kako su večiti igrali utakmicu“, rekao je uvodnoj reči Stevanović.

Zbog jedne stvari mu je bilo posebno krivo, i smatra da je Aleksandar Stanojević tu povukao pogrešan potez.

„Žao mi je što bekovi Partizana Miljković i Obradović nisu dovoljno iskorišćeni. Mislim da su obojica dosta ofanzivniji. Pogotovo Obradović, više je proveo na svojoj nego na protivničkoj polovini. Jednostavno,  derbi šta nosi, u derbiju se postaje igrač, to zaboravljaju. Uvek se trudimo da opisujemo te neke sisteme, da li je ovako ili onako, kretanje, taktika... Verujte, meni je jako žao što smo došli do jedne situacije ekstremne negacije individualnosti. Meni je žao što ne može da se vidi guranje kroz noge, jedan dribling, pojedinac da odluči utakmicu. Fudbal je kolektivna igra gde pojedinac odlučuje. Tu smo uskratili celu tu igru, ceo taj derbi pod nekim pritiskom, velom tajni, ko će da igra i kako. Ja to drugačije gledam, ne može da mi napuni oči. Kreativnost je žrtvovana zarad neke sigurnosti u tranziciji, sigurnosti ili dobre pozicije u presingu, sve ono okolo. Ali kreacija, tehnika, igra 'jedan na jedan' je poenta svakog sporta, i to ne postoji u poslednjih 20 godina derbija. Mora da se nađe neko rešenje“.

​Na pitanje voditelja Miljana Milićevića zbog čega nema slobode i lepote u igri u večitom derbiju i kako komentariše što se trener Partizana opredelio za dva zadnja vezna, Goran Stevanović je odgovorio:

Ilija Stolica - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Održan Odbor za hitna pitanja – FSS smenio Stolicu

„Zato što je to ostala jedina utakmica vredna pažnje. Koliko je lepo tih 18, 19 pobeda u nizu, toliko govori o stvarima u našem fudbalu. Derbi je da ne kiksneš, već  da produžiš seriju. Ne bih ulazio u to, dva zadnja vezna, igrati sa dva špica ne mora da znači da igraš ofanzivno. Već je bitno koliko igrača se pojavi u završnici. Više je Šćekić bio u šesnaestercu od ofanzivnijih igrača Partizana. Nije problem u tome, stvara se neki ambijent neka atmosfera nefudbalska, sve drugo važnije. Ko sudi... Nesreća je da nema navijača, bilo bi sad pričei  o njima. Čim je Jusein Bolt hteo da igra fudbal, jasno vam je u kom pravcu ide fudbal. Ako se trkamo, pa ja sam najbrži. Ali fudbal nije to. Moraju igrači da shvate da je nadigravanje, ta kreativnost, ta individualna sposobnost igrača. To što čini i što ga je napravilo derbijem“.

Iskusni stručnjak se prisetio i nekih ranijih vremena.

„I Džajić, Šekularac, Pižon, Moca, svi ti igrači nisu ni trkači, ni borci, izađu čistih dresova i šortseva. Mnogo smo otišli u drugu krajnost, što pre se vratimo nekim svojim vrednostima biće bolje. Svi idu korak napred, a ja bih voleo da se vratimo korak naazad, da pogledamo ko smo šta smo, da pogledamo naš mentalitet. Nervira me da 20 godina komentarišemo jedno isto. Mi igramo SP, imao sam srćeu da igram protiv Sušića, neka je sporiji, ali je svetski igrač. Mi moramo da gajimo takve igrače. Da dovodimo strance koji će da iznude dah publike. Ne znam šta bih analizirao ovu utakmicu. Destrukcija, faulovi, obaranje, ko je bio borbeniji, floskule fudbalske. Jednostavno, moramo malo i taj rečinik sa strane, i vi novinari, ko je koliko predriblao“, zaključio je razočarani Goran Stevanović.

► „Hrkljuš“, sneg u aprilu i „Đurđevdan“ za istoriju /foto, video/

► Vesić uputio izvinjenje i objavio da je Zvezda kažnjena sa 300.000 dinara

► Rade Bogdanović za Sputnjik: Derbi ćemo pamtiti po tome što se oženio Grof /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala