Rusija o američkom izaslaniku za „Severni tok 2“: Mešanje u unutrašnje poslove, samo će ići i pretiti

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaBrod za postavljanje gasovodnih cevi "Fortuna" u luci Vismar
Brod za postavljanje gasovodnih cevi Fortuna u luci Vismar - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Pratite nas
Moguće imenovanje američkog specijalnog izaslanika za „Severni tok 2“ može se oceniti kao mešanje u tuđe poslove, jer projekat gasovoda nema nikakve veze sa Amerikom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dok je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov konstatovao da će američki predstavnik „ići i svima pretiti“.
„Taj projekat je izuzetno važan za evropsku energetsku bezbednost i za snabdevanje Evrope energetskim resursima, ali, naravno, takvi specijalni predstavnici za projekat, koji nema nikakve veze sa SAD i koji se nalazi na drugom kontinentu, verovatno veoma ubedljivo govore o onome što se naziva mešanje u unutrašnje poslove, mešanje u ekonomske interese drugih zemalja i slično“, precizirao je Peskov.

Peskov je dodao da su partneri Rusije na projektu „Severni tok 2“ dosledni u nameri da završe izgradnju gasovoda.

„Zasad vidimo da su zemlje, koje su partneri na tom projektu, prilično dosledne u svojoj nameri da finalizuju projekat i da ga puste u rad“, saopštio je portparol Kremlja.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je istakao da SAD koriste nove sankcione instrumente – američki predstavnik će očigledno ići i svima pretiti, jer je takva forma diplomatije u SAD.

„Očigledno su im ruke odrešene pošto više ne učestvuju u Sporazumu o otvorenom nebu, saradnici su slobodni pa imenuju specijalnog predstavnika za prekid projekta 'Severni tok 2'. Samo će ići i svima pretiti“, smatra Lavrov.

List „Politiko“ ranije je pisao da Bela kuća razmatra imenovanje specijalnog izaslanika SAD koji bi vodio pregovore o prekidu izgradnje gasovoda „Severni tok 2“. Uloga specijalnog izaslanika ponuđena je bliskom savetniku predsednika SAD, bivšem specijalnom izaslaniku Stejt departmenta za međunarodna energetska pitanja Amosu Hohštejnu, koji još nije prihvatio ponudu.

Podsetimo, projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala