Rusija: Amerika nagovarala saveznike da im tajno predaju podatke iz Sporazuma o otvorenom nebu

CC0 / Pixabay / Avion SAD A10
Avion SAD A10 - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Pratite nas
Rusija sa sigurnošću zna da su Sjedinjene Američke Države nakon saopštenja o izlasku iz Sporazuma o otvorenom nebu ubeđivale svoje saveznike da im obećaju da će tajno predavati Vašingtonu podatke o letovima, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
„Pouzdano znamo da su Amerikanci tokom svih tih meseci nakon što su saopštili da se povlače iz sporazuma nagovarali svoje saveznike da obećaju da će predavati te podatke neprimetno, tajno“, rekao je Lavrov na pres-konferenciji nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Kazahstana.

Takođe je dodao da Moskva još nije dobila nikakva zvanična obaveštenja o stavu SAD po pitanju Sporazuma o otvorenom nebu.

„Što se tiče Sporazuma o otvorenom nebu, ja tu notu nisam video, niko ništa nam nije pisao, iako smo sve zvanično upozorili diplomatskim notama o tome da pokrećemo proceduru izlaska iz Sporazuma o otvorenom nebu, jer nam ne garantuju da će u odsustvu SAD Evropljani držati za sebe te podatke koje budu dobijali prilikom letova iznad ruske teritorije“, rekao je Lavrov.

Kako je istakao, Moskva se nada da će u najskorije vreme biti razjašnjen stav američke strane po pitanju sporazuma.

Komentarišući navode medija o tome da su SAD poslale note svojim saveznicima u kojoj se navodi da bi povratak SAD u Sporazum o otvorenom nebu mogao poslati pogrešan signal Rusiji i potkopati položaj Vašingtona u sferi kontrole naoružanja, Lavrov je rekao da, ukoliko je to tačno, „znači da SAD ne žele kontrolu naoružanja -  drugi zaključak se ne može izvući“.

„Ne znamo da li će se Amerikanci vratiti sporazumu ili neće. Ali računamo na to da će u najskorije vreme konačno razjasniti to pitanje. Mi smo pokrenuli procedure, ne nameravamo da čekamo beskonačno“, poručio je Lavrov.

Ranije je predstavnica Stejt departmenta saopštila Sputnjiku da SAD nisu donele odluku o budućem učešću u Sporazumu o otvorenom nebu. 

Sjedinjene Američke Države su 22. novembra zvanično izašle iz Sporazuma o otvorenom nebu, a Rusija je 15. januara pokrenula proceduru istupanja iz istog zbog nedostatka bilo kakvog progresa po pitanju uklanjanja prepreka koje su se stvorile do sada i koje ometaju njegovu funkcionalnost.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala