Poklonska: Zelenski nije u stanju da garantuje mir u Donbasu

© Sputnik / Dmitriй Makeev / Uđi u bazu fotografija Zamenica predsednika komiteta Državne dume za međunarodne odnose Natalija Poklonska
 Zamenica predsednika komiteta Državne dume za međunarodne odnose Natalija Poklonska - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Pratite nas
Zamenica predsednika Odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Natalija Poklonska smatra da aktuelni predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nije u stanju da garantuje mir u Donbasu.
„Postizanje mira u Donbasu jedan je od ključnih zadataka. Situacija sa Donbasom u 21. veku, nakon lekcija iz Drugog svetskog rata, generalno je nekakva besmislica. Po mom mišljenju, potreban je neki kompromis, jer predsednik Zelenski nije u stanju da garantuje mir, red i bezbednost. Ljudi mu malo veruju, jer nema pravih dela, samo lepe reči“, izjavila je Poklonska.

Zelenski je posle posete Donbasu, gde je obišao položaje ukrajinske vojske, izjavio nešto ranije da se lično uverio da je situacija u tom regionu napeta.

Pre toga je šef kabineta ruskog predsednika Dmitrij Kozak rekao da Rusija može stati u zaštitu stanovnika Donbasa, ako bude na to bila prinuđena. Kozak je dodao i da poseta Zelenskog Donbasu neće dovesti do eskalacije sukoba na istoku Ukrajine, ali je naglasio da se Kijev „igra vatrom“. On je izrazio sumnju da SAD podstiču Kijev na eskalaciju sukoba u Donbasu.

Podsetimo, situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

Od 27. jula prošle godine na snazi su i dodatne mere za obezbeđivanje primirja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala