Opozicione stranke osudile izjavu nemačkog ambasadora

© Sputnik / Lola Đorđević Nemački ambasador Tomas Šib
Nemački ambasador Tomas Šib - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Pratite nas
Demokratska stranka Srbije osudila je izjavu nemačkog ambasadora Tomasa Šiba, nazivajući drskom neistinom to što je pokušao da opravda NATO bombardovanje Srbije tvrdnjom da je cilj bio sprečavanje „humanitarne katastrofe i genocida na Kosovu“.

„Ambasador Šib veoma dobro zna da nikakve humanitarne katastrofe, nikakvog genocida niti slične namere na Kosovu nije bilo, već je bilo insceniranih zločina, kao što je lažni masakr u Račku, koji su poslužili kao opravdanje za zločinačku agresiju“, ukazala je DSS u saopštenju.

Ta stranka podseća da je Nemačka počinila jedan od najvećih i najstrašnijih genocida u istoriji čovečanstva, čije su žrtve bili i Srbi u NDH, a da je Šib bezmalo na godišnjicu nemačkog bombardovanja 1941. godine, kazao kako se napad NATO-a nije „tek tako desio“.

„Srbija želi da ima najbolje moguće odnose sa svim državama sveta, uključujući i Saveznu Republiku Nemačku, ali skandalozne izjave ove vrste takvim odnosima nimalo ne doprinose“, ocenjuje DSS.

Ta stranka smatra da ambasador Šib treba da bude pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova, a da ako ostane pri svojim izjavama, kako kažu, više ne može biti dobrodošao u Srbiji.

I Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) najoštrije je osudio izjavu Šiba navodeći da je sramno što je to rekao samo dan nakon obeležavanja godišnjice od aprilskog bombardovanja Beograda 1941. godine verovatno želeći, kako kažu, da opravda i taj fašistički napad izveden kukavički i bez objave rata.

„Humanitarnu katastrofu su izazvali upravo oni koji su protivno međunarodnom pravu i bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN zločinački bombardovali našu zemlju. Razrušena zemlja, hiljade mrtvih i ranjenih civila, desetine hiljada izbeglica, posledice od osiromašenog uranijuma koje i danas narod trpi, to je zaostavština ‘humanog bombardovanja’“, ukazao je predsednik POKS-a Žika Gojković.

Srpska radikalna stranka zatražila je da se ambasador Tomas Šib proglasi personom non grata u Srbiji, a da se Nemačkoj uputi protestna nota.

SRS je na konferenciji za novinare navela da je jedini genocid koji se desio na ovim prostorima genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, koji se desio pod pokroviteljstvom Nemačke.

Aleksandar Šešelj je rekao da je Nemačka učestvovala u agresiji nad Srbijom, odnosno nad SRJ 1999. godine kada je za 78 dana poginulo oko 2.500 ljudi.

Podsetimo, Šib je juče izjavio da je bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine bilo neophodno kako bi se sprečila humanitarna katastrofa i genocid na Kosovu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala