Oksford se oglasio o krvnim ugrušcima i vakcini „Astra zeneka“

Pratite nas
Univerzitet Oksford saopštio je da je identifikacija retkih krvnih ugrušaka koji bi mogli biti povezani sa njegovom vakcinom protiv kovida-19 pokazala da sistem bezbednosti funkcioniše, a da su britanski i evropski regulatori utvrdili da su koristi od vakcine veće od rizika.

„Manje smo zabrinuti kad vidimo da se praćenje bezbednosti nastavlja pod pažljivim nadzorom regulatora ... Identifikacija retkih slučajeva krvnih ugrušaka, koji bi mogli biti povezani sa vakcinom, pokazuje da sistem bezbednosti funkcioniše“, rekao je u sredu Endrju Polard, direktor Oksford Vaksin Grup, koja je razvila vakcinu sa „Astra zenekom“, objavio je Rojters.

Polard je naveo da je bezbednosni sistem omogućio nadzornim organima da zaključe da su koristi od vakcinacije i dalje veće od rizika, te da istovremeno preduzima mere koje pomažu da se ublaži svaki mogući rizik, prenosi Tanjug.

Komitet za bezbednost Evropske agencije za lekove (EMA) zaključio je da bi retka pojava krvnih ugrušaka sa niskim nivoom trombocita trebalo da bude navedena kao vrlo redak neželjeni efekat vakcine „Astra zeneka“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu te evropske institucije.

Prijavljena kombinacija krvnih ugrušaka i niskog nivoa trombocita je vrlo retka, a ukupne koristi vakcine u sprečavanju kovida 19 premašuju rizike od neželjenih efekata, navodi EMA.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala