Neprihvatljiva uvreda: Evroposlanik o planu SAD da imenuju izaslanika za „Severni tok 2“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaBrod za polaganje gasovodnih cevi "Fortuna"
Brod za polaganje gasovodnih cevi Fortuna - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Pratite nas
Plan Vašintona da imenuje predstavnika za „Severni tok 2“ je neprihvatljiva uvreda, izjavio je član Evropskog parlamenta iz stranke Alternativa za Nemačku Bernhard Zimniok.

Prema mišljenju evropskog poslanika, Sjedinjene Američke Države se već nekoliko godina mešaju u izgradnju gasovoda – „međuvladinog projekta Nemačke i Rusije“.

Kako je rekao, imenovanjem specijalnog izaslanika koji se bavi „isključivo sabotažom energetskog projekta značajnog za Nemačku“, nivo eskalacije je dostigao tačku koja zahteva jasan i diplomatski odgovor Berlina.

„Ponavljam, federalna vlada Nemačke mora da zauzme jasan stav i da stavi do znanja administraciji američkog predsednika Džoa Bajdena da će mešanje u unutrašnje stvari Nemačke biti neprihvatljiva uvreda. Imenovanje specijalnog izaslanika Amosa Hohštajna pokazuje koliko je, prema mišljenju SAD, važno sprečiti 'Severni tok 2', izjavio je Zimniok.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Nemački poslanik: SAD vode rat protiv „Severnog toka 2“

Prema njegovim rečima, nije važno ko će postati specijalni izaslanik i Nemačka mora da stavi do znanja da će svako mešanje „naneti nepopravljivu štetu partnerskim odnosima sa Amerikom“.

Nemački političar je dodao da će „Severni tok 2“ imati pozitivan efekat na cene energetskih resursa u Nemačkoj koje su dostigle rekordno visok nivo zbog „katastrofalne politike“ federalne vlade.

List „Politiko“ ranije je pisao da Bela kuća razmatra imenovanje specijalnog izaslanika SAD koji bi vodio pregovore o prekidu izgradnje gasovoda „Severni tok 2“. Uloga specijalnog izaslanika ponuđena je bliskom savetniku predsednika SAD, bivšem specijalnom izaslaniku Stejt departmenta za međunarodna energetska pitanja Amosu Hohštejnu, koji još nije prihvatio ponudu.

Podsetimo, projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala