Nadalov stric: Federer je GOAT

© AFP 2023 / RICHARD HEATHCOTEToni Nadal
Toni Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Pratite nas
Stric Rafaela Nadala, Toni Nadal, ukazao je da stvari za Rodžera Federera postaju sve teže, ali da je po njemu Švajcarac i dalje najbolji teniser svih vremena.

Nekadašnji trener najboljeg španskog tenisera, istakao je da Federer stari i mnogo više se muči na terenu, ali da i dalje uživa da gleda njegov tenis.

„Njegovi protivnici su mlađi, usavršavaju se i stiču iskustvo. Ali Rodžer je i dalje GOAT (najveći svih vremena), tako je elegantan u svojoj igri“, izjavio je Toni Nadal.

Brojni su parametri po kojima se može meriti učinak tri tenisera koji se nalaze u trci za najboljeg svih vremena (Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer).

Ako je suditi po broju Grend slem titula, Federer ih uz Nadala ima najviše – 20, dok ih Đoković prati sa dve manje.

Međutim, teško je očekivati da će Švajcarac koji je već duboko zagazio u četrdesetu godinu popraviti svoj skor na najprestižnijim turnirima.

Podsetimo da se Federer prošle godine nije bavio tenisom zbog povrede i operacija, a ovu je obeležio sa samo dva meča odigrana na turniru u Dohi.

O Federeru, Nadalu i novim nadama svetskog tenisa za Sputnjik je govorio otac Novaka Đokovića, Srđan Đoković:

Nadal se sa druge strane takođe oporavlja od povrede, ali istovremeno je i pet godina mlađi od Švajcarca, i trenutno brusi formu pred njegovu omiljenu podlogu i Rolan Garos na kom je brojao 13 trofeja do sada, i i dalje predstavlja najvećeg favorita u Parizu.

Jedino prvi reket sveta, Novak Đoković, može ozbiljno da mu pomrsi konce u odbrani prošlogodišnje titule, s obzirom na to da se Srbin posle osvajanja svog devetog Australijan opena fokusira na turnire na šljaci u svojoj ambiciji za pomeranjem još jednog rekorda nakon što je pokorio Federerovih 310 nedelja na mestu broj jedan.

Takođe, merilo za najboljeg svih vremena može da bude i skor u međusobnim duelima konkurenata, gde Đoković suvereno prednjači.

Novak je sa Federerom odigrao 50 zvaničnih mečeva gde je na 27 slavio, dok je 23 izgubio. Sa Nadalom je imao 56 duela sa kojih je 29 puta izašao kao pobednik, a 27 kao gubitnik.

Sve u svemu, parametara je mnogo, a pojedini ljubitelji tenisa smatraju da diskusija o najboljem u istoriji nema smisla i da se time narušavaju uspesi svakog igrača pojedinačno. 

Kako kažu, brojke ne mogu da prikažu punu sliku jer nije moguće porediti njihove različite stilove, fizičku i mentalnu snagu, niti kako su prevazišli teške trenutke u karijerama.

Svakako, trenutna fizička i mentalna snaga je u punoj meri na strani Novaka Đokovića, a mnogi teniski stručnjaci veruju da će Srbin prestići i opšti rekord Štefi Graf po broju nedelja provedenih na mestu broj jedan svetske teniske rang liste, kao i da bi uskoro mogao da pređe brojku od 20 Gren slem titula čime bi prešišao „večite rivale“.

Dorćol i Beograd pre Barselone i novca – zbog Novaka

Novakov „Sančo Pansa“ uputio psovke prvom čoveku tenisa: „Vrištao je na mene!“ /video/

Naučio je od Medvedeva – prišao je Đokoviću i dobio odgovor koji će pamtiti celog života

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala