Kina ima novo finansijsko oružje kojim preti američkom dolaru?

© © Photo: Fotolia/Roman SigaevJuan i pocepani američki dolar
Juan i pocepani američki dolar - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Pratite nas
Moguće je da kineska vlada podržava popularnu kriptovalutu bitkoin kao sredstvo za podrivanje spoljne i monetarne politike Amerike, izjavio je Piter Til, investitor i suosnivač PejPala. On je dodao da je Peking na isti način pokušao da upotrebi i evro.

Til je na virtuelnoj konferenciji, koju je organizovala Fondacija Ričard Nikson, rekao da bi SAD trebalo da razmotre strože propise o kriptovalutama.

Komentarišući da li bi kineska digitalna valuta mogla da ugrozi status američkog dolara kao globalne rezervne valute, biznismen je sugerisao da će „interni stejblkoin u Kini“ iznositi nešto više od „totalitarne merne jedinice“. 

Bitkoin - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Tržište kriptovaluta dostiglo vrednost od dva biliona dolara

„Sa stanovišta Kine, oni ne vole da SAD imaju ovu rezervnu valutu, jer ona omogućuje mnogo moći putem lanaca snabdevanja naftom i slično. Iako sam pobornik kriptovaluta, posebno bitkoina, pitam se da li bi u ovom trenutku i bitkoin trebalo delimično smatrati kineskim finansijskim oružjem protiv SAD, jer je pretnja fiat valutama a posebno ugrožava američki dolar“, naveo je.

On je dodao da je Kina poslednjih godina pokušala da denominuje trgovinu naftom u evrima, u pokušaju da podrije globalni položaj dolara, prenosi RT.

„Mislim da evro možete smatrati delom kineskog oružja prema dolaru - poslednja decenija nije baš funkcionisala na taj način, ali Kina bi volela da vidi dve rezervne valute, poput evra“, istakao je.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala