Frilenseri kampuju u centru Beograda - gde je izlaz /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićProtest frilensera ispred Skupštine
Protest frilensera ispred Skupštine - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Pratite nas

Frilenseri su danas nastavili protest ispred Narodne skupštine, prvo blokiranjem saobraćaja u oba smera na Trgu Nikole Pašića, a potom i šetnjom do zgrade Vlade Srbije. Demonstranata se okupilo između 700 i 800, a pojedini su nosili transparente „Stop pljački radnika na internetu“ i „Ekonomski tigar ne jede svoju decu“.

Oni su protest započeli u sredu uveče postavljanjem šatora na platou Skupštine, jer su nezadovoljni novim predlogom Vlade Srbije o izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, kojim se reguliše njihov položaj. Kako su najavili, tamo će kampovati do subote 10. aprila, kada će se pridružiti i protestu „Ekološka buna“.

Protest frilensera ispred Skupštine

Predsednik Udruženje radnika na internetu Miran Pogačar istakao je da protestom šalju poruku Vladi i Skupštini da ne prihvataju taj zakon koji je, kako kaže, za frilensere neprihvatljiv, te traže da opet razgovaraju sa njima i donesu zakon kojim će svi biti zadovoljni.

„Zato smo i danas na ulici, da izrazimo neslaganje s predlogom Vlade koji je napisan s određenim ustupcima, ali daleko od onoga što bi bilo zadovoljavajuće za sve nas. Imali smo čak i reakciju Ane Brnabić, koja je dok je ulazila u Skupštinu rekla da je spremna da razgovara. Mi smatramo da je to logično rešenje, s obzirom na to koliki broj ljudi je na ulici i kako oni reaguju“, kaže Pogačar za Sputnjik i dodaje da je današnji protest okupio ljude iz različitih gradova Srbije.

On je naveo da je novim predlogom vlada izašla u susret maloj grupi radnika na internetu sa nižim prihodima, dok će svi ostali, koji čine većinu, morati više od polovine zarade da daju za porez i podsetio da od rada na internetu u Srbiji živi 100.000 ljudi.

© Sputnik / Lola ĐorđevićProtest frilensera ispred Skupštine
Frilenseri kampuju u centru Beograda - gde je izlaz /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Protest frilensera ispred Skupštine

Pogačar je dodao da je za njih kompromisno rešenje da se sa naplatom poreza počne od oktobra 2020. godine, kao i da porez bude 20 odsto od njihovog prihoda.

„Zaista očekujem da rešimo ovo pitanje, koje se tiče 100.000 ljudi, a verujem i mnogo više, s obzirom na to da je ovo posao budućnosti. Buduće rešenje je isto tako bitno, kako ćemo da radimo. Ne znam da li će biti pregovora. Ako ih ne bude, mi smo spremni da preduzmemo sve da trenutni predlog Vlade ne bude usvojen u Skupštini. Ovo je danas ’kamping‘ protest, sledeći put možda bude na drugačiji način organizovano“, istakao je Pogačar.

Predlog Vlade Srbije

Poslednjim predlogom za uređenje poreskih obaveza frilensera koji je Vlada Srbije uradila nakon ponovljenih konsultacija sa Udruženjem frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS) i Udruženjem radnika na internetu uveo bi se neoporezivi iznos od 384.000 dinara godišnje, za ceo obuhvaćeni period, od januara 2016. godine.

© Sputnik / Lola ĐorđevićMiran Pogačar: Očekujem da rešimo ovo pitanje koje se tiče 100.000 ljudi, a verujem i mnogo više, s obzirom na to da je ovo posao budućnosti.
Frilenseri kampuju u centru Beograda - gde je izlaz /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Miran Pogačar: Očekujem da rešimo ovo pitanje koje se tiče 100.000 ljudi, a verujem i mnogo više, s obzirom na to da je ovo posao budućnosti.

To znači da svi oni koji su zarađivali manje od oko 673.000 dinara godišnje ne bi imali nikakve obaveze za protekli period. U predlogu se navodi da bi svim frilenserima, bez obzira na delatnost, bili priznati normirani troškovi od 43 odsto ostvarenih prihoda, uključujući i neoporezivi iznos.

Vlada smatra da je predlog korektan

Poreski savetnik i član Upravnog odbora Udruženja poreskih savetnika Aleksandar Vasić ocenjuje da je predlog Vlade Srbije o poreskim obavezama iz ranijeg perioda korektan i da su učinjeni značajni ustupci, ali i dodaje da je tačno da je ono što je predloženo daleko od onoga što su frilenseri tražili.

„Ti ustupci se, pre svega, odnose na priznavanje norminarnih troškova, što znači da će njima praktično samo nešto više od 50 odsto prihoda biti oporezovano, plus im je priznato pravo da se prihodi do 384.000 dinara godišnje uopšte ne oporezuju. Mali frilenseri, koji su zarađivali do oko 500 evra, uopšte se neće oporezovati, što je bio njihov ključni zahtev u startu pregovora. Takođe, oni koji su zarađivali od 500 do 1.000 evra biće oporezovani vrlo malim poreskim stopama, a plus im je država omogućila da svoj dug iz prethodnog perioda plate na 24 rate“, objašnjava Vasić.

Novi predlog Vlade Srbije prihvatilo je Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS), koje je ranije saopštilo da je Vlada u velikoj meri prihvatila njihove sugestije čija je suština u tome da se praktično otpisuju sva potraživanja Poreske uprave od 1. januara 2016. do kraja septembra 2021. za sve frilensere koji su prihodovali do oko 57.000 dinara mesečno.

© Sputnik / Lola ĐorđevićProtest ispred Skupštine
Frilenseri kampuju u centru Beograda - gde je izlaz /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Protest ispred Skupštine

Udruženje radnika na internetu odbilo je predlog i javno se ogradilo od UFPS-a.

Nije realno ne plaćati raniji porez

Vasić smatra da zahtev frilensera da se porez iz prethodnog perioda uopšte ne naplati nije realan, jer bi prihvatanjem tog zahteva oni postali jedini građani Srbije koji ne bi plaćali porez na svoje prihode.

© Sputnik / Lola ĐorđevićUdruženje radnika na internetu odbilo je predlog i javno se ogradilo od UFPS-a.
Frilenseri kampuju u centru Beograda - gde je izlaz /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Udruženje radnika na internetu odbilo je predlog i javno se ogradilo od UFPS-a.
„Trenutni problem je to šta će biti s prihodima u narednom periodu, od 1. oktobra 2021. godine. Za to je predviđeno da će im se priznati samo neoporezivi iznos od 18.300 dinara mesečno, a koji je jednak neoporezivom iznosu za zarade. Uz to, plaćaće kompletne doprinose. To poresko opterećenje, od više od 45 odsto, mislim da jeste preveliko i nerealno i smatram da u tom kontekstu ima prostora za dalje razgovore s njima i da bi država tu trebala nešto da uradi. Najavljeno je da će država pripremiti Zakon o fleksibilnim oblicima rada, koji će frilensere prepoznati kao posebnu kategoriju“, predočava Vasić.

Podsetimo, sredinom oktobra prošle godine Poreska uprava je najavila da će zbog neplaćanja poreza na prihod frilenserima i drugima koji su prihod sticali u inostranstvu to retroaktivno naplatiti za pet proteklih godina, zajedno sa zateznom kamatom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala