Direktor centra „Vektor“ objasnio postupak imunizacije sibirskom vakcinom

© Foto : Press-služba Rospotrebnadzora / Uđi u bazu fotografijaVakcina centra "Vektor" protiv virusa korona "EpiVakKorona"
Vakcina centra Vektor protiv virusa korona EpiVakKorona - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Pratite nas
Ruska vakcina protiv virusa korona „EpiVakKorona“ prima se dva puta, ali se njene komponente ne razlikuju po sastavu, rekao je generalni direktor Državnog naučnog centra za virusologiju i biotehnologiju „Vektor“ Rinat Maksjutov.
„Vakcina 'EpiVakKorona' je jednokomponentna vakcina, prima se dva puta sa razmakom od 21 dan“, rekao je Maksjutov.

Prema njegovim rečima, u nacionalnom kalendaru imunizacije sada postoji mnogo vakcina koje se primaju više puta, tako da je situacija sa dvostrukom dozom vakcine „EpiVakKorona“ standardna.

Maksjutov je dodao da je u februaru i martu proizvedeno više od 1,2 miliona doza te vakcine, što je 600.000 kompleta vakcine.

„Uz pomoć naših industrijskih partnera 'EpiVak', „Vektor-BiAlgam' i 'Gerofarm' planiramo da značajno povećamo tempo proizvodnje vakcine i da do leta dostignemo proizvodnju od pet miliona doza mesečno“, rekao je Maksjutov, precizirajući da se vakcina trenutno proizvodi u centru „Vektor“ i u kompaniji „Vektor-BiAlgam“.

Direktor centra je takođe saopštio da je više od 20.000 Rusa primilo vakcinu „EpiVakKorona“, a do kraja godine je planirano da se tom vakcinom imunizuje najmanje pet miliona ljudi.

„Počinje zaista masovna vakcinacija“, precizirao je on.

Postregistraciona ispitivanja vakcine „EpiVakKorona“ trebalo bi da budu završena do kraja leta 2021. godine, dodao je Maksjutov.

„EpiVakKorona“ je druga registrovana vakcina u Rusiji za prevenciju kovida 19.

Vakcina ne sadrži živi virus. Ona formira imunitet zahvaljujući veštački sintetizovanim peptidima. Vakcina će koštati do 4.210 rubalja (što je oko 46 evra).

Ruska služba za sanitarni nadzor i kontrolu (Rospotrebnadzor) je saopštio da ne mogu svi testovi otkriti antitela nakon primanja vakcine „EpiVakKorona“, zbog čega će zajedno sa vakcinom isporučivati i specijalne testove.

U Rusiji su registrovane još dve vakcine protiv korone – „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) centra „Gamaleja“ i „KoviVak“ centra „Čumakov“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala