„200 na sat“: Potpisan ugovor – brzi vozovi stižu u Srbiju

CC0 / Pixabay / Voz
Voz - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Pratite nas
Građani Srbije uskoro će se voziti brzim vozovima. Naime, ugovor o nabavci tri elektro-motorna voza za brzine od 200 kilometara na sat potpisali su danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i direktor prodaje za Centralnu i Istočnu Evropu kompanije Štadler Željko Davidović.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid, pomoćnik ministra za železnicki sektor Anita Dimoski, v.d. direktor Srbija Voz Jugoslav Jović.

„Srbija je danas prvi put u svojoj istoriji nabavila vozove za brzine do 200 kilometara na sat, koji su namenjeni za putnički saobraćaj na pruzi za velike brzine Beograd - Novi Sad – Subotica“, izjavio je ministar Momirović.

Koliko koštaju?

On je naveo da su tri elektro-voza nabavljena po ceni od oko 62,2 miliona evra. Dodaje da su ta tri savremena elektromotorna voza za brzine do 200 kilometara na sat nabavljena u otvorenom postupku javne nabavke, potpunosti u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i ostalim propisima Srbije.

„Jedini ponuđač koji je dostavio ponudu bio je renomirani švajcarski proizvođač Štadler, sa ponuđenom cenom od 62.197.200 evra sa PDV-om“, rekao je Momirović.

Kako će izgledati?

Radi se, objašnjava, o tri najsavremenije, dvospratne elektromotorne garniture, izuzetnog komfora, koje nose oznaku Štadler JIŠ 200.

„Ovo su najsavremeniji evropski vozovi, odličnih performansi, predivnog dizajna, udobni, a ukupan kapacitet sedišta je 316, uključujući i mesta za smeštaj osoba sa smanjenom pokretljivošću. Vaj-faj internet, displeji koji pokazuju zauzetost sedišta, mini bar samo su neke od pogodnosti koje će biti na raspolaganju putnicima“, naveo je Momirović.
© Tanjug / ZORAN ZESTICVozovi će saobraćati na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad, koju trenutno rade ruski i kineski partneri, sa domaćim podizvođačima.
„200 na sat“: Potpisan ugovor – brzi vozovi stižu u Srbiju - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2021
Vozovi će saobraćati na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad, koju trenutno rade ruski i kineski partneri, sa domaćim podizvođačima.

Vozovi će saobraćati na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad, koju trenutno rade ruski i kineski partneri, sa domaćim podizvođačima.

Kada ćemo moći da se vozimo ovom trasom?

Ministar ističe da u skladu sa modelom ugovora iz konkursne dokumentacije, na koji se ponuđač saglasio, zahtevani rok za isporuku prvog voza je 31. oktobar ove godine, a drugog i trećeg 31. decembar.

Nakon potpisivanja ugovora o nabavci tri brza voza sa švajcarskom kompanijom Štadler, Momirović je istakao da će deonica Beograd Centar - Novi Sad biti završena krajem ove godine i dodao da očekuje da će krajem godine početi i prve probne vožnje tim vozovima.

„Očekujem i da već u februaru sledeće godine uspostavimo komercijalnu liniju do Novog Sada“, rekao je Momirović.

Takođe, prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ovaj potez vozom će se prelaziti za pola sata i po ceni od 1.000 dinara.

Početkom ove godine ministar Momirović kazao je da će pruga od Beograda do Novog Sada, kao prioritetan projekat, biti završena do kraja 2021, te da će do tada, putem tendera, biti nabavljeni i brzi vozovi - oni koji mogu da idu pomenutih 200 kilometara na čas, prenosi B 92.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala