Zaharova: Moskva poziva Kijev i NATO da prekinu kampanju rusofobije

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Pratite nas
Moskva je ozbiljno zabrinuta zbog situacije u Donbasu i poziva Kijev i NATO da prekinu kampanju rusofobije, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Sve ovo ne doprinosi bezbednosti u regionu, rešavanju sukoba u Donbasu i izaziva ozbiljnu zabrinutost ruske strane. Pozivamo Ukrajinu i zemlje NATO-a da prekinu histeričnu propagandnu kampanju rusofobije, zaustave vojne pripreme i pojačavanje napetosti u Donbasu i da se uzdrže od dejstava koja bi mogla dovesti do destabilizacije situacije na istoku Ukrajine. Zalažemo se za rešavanje sukoba u Donbasu isključivo mirnim sredstvima na osnovu Minskog paketa mera koji nema alternativu i koji je odobrio Savet bezbednosti UN Rezolucijom 2202“, navodi se u komentaru Zaharove na sajtu Ministarstva.

Ustanici u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Kijev: Izjave da spremamo ofanzivu „dizanje tenzije“; DNR: Kijev sprema diverzije u Donbasu

Pokušaj skretanja pažnje

Izjave Kijeva i zapadnih zemalja da je Rusija kriva za eskalaciju napetosti u Donbasu nazvala je dezinformacijama i propagandom, koje služe za skretanje pažnje sa vojnih priprema Kijeva u Donbasu, napominjući da Kijev nastavlja da dovlači nove snage i naoružanje na kontakt liniju i narušava prekid vatre. Ona je dodala da Ukrajina nastavlja da sabotira realizaciju Minskih sporazuma, a istovremeno se povećava aktivnost oružanih snaga zemalja NATO-a na teritoriji Ukrajine i na Crnom moru u neposrednoj blizini granica Rusije, naglasila je Zaharova.

„Obratili smo pažnju na agresivnu informativnu kampanju koju su u poslednje vreme pokrenule Ukrajina i niz zapadnih zemalja koje pokušavaju da optuže Rusiju za eskalaciju napetosti u Donbasu i na rusko-ukrajinskoj granici. Kao povod je izabrana pogoršana situacija na istoku Ukrajine koju su izazvale same kijevske vlasti“, primetila je Zaharova.  

Osim toga, kao izgovor se koriste i planirane aktivnosti Oružanih snaga Rusije za borbenu obuku, koje se u ovom periodu redovno održavaju u Rusiji i ne prelaze razmere proteklih godina, napomenula je ona.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala