U Turskoj pao borbeni avion, pilot poginuo /foto/

© AFP 2023 / ADEM ALTANTurski avion Nortrop F-5 manevriše tokom proslave 100. godišnjice bitke na Dardanelima, Turska, april 2015.
Turski avion Nortrop F-5 manevriše tokom proslave 100. godišnjice bitke na Dardanelima, Turska, april 2015. - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Pratite nas
Tursko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da se borbeni avion „Nortrop NF-5“ srušio u provinciji Konja, na jugu centralne Turske, i da je pilot poginuo.

Ministarstvo je navelo da se nesreća dogodila u 14.15 po lokalnom vremenu, da je uzrok nepoznat i da je pokrenuta istraga.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je telegramom saučešće zbog smrti pilota. „Izražavam saučešće njegovoj porodici, rođacima, turskim oružanim snagama i naciji“, napisao je.

Prema lokalnim medijima, lovac je pripadao akrobatskom timu vazduhoplovstva „Turkiš stars“ u 3. Glavnoj bazi vazduhoplovstva Konja, a nesreća se dogodila tokom trenažnog leta.

Gradonačelnik Konje Ugur Ibrahim Altaj potvrdio je izveštaje o padu, kao i da jedinice za potragu i spasavanje stižu na lice mesta. 

Tursko vazduhoplovstvo je jedno od najvećih i najopremljenijih u NATO savezu.

„Nortrop NF-5“ je nadzvučni laki lovački avion koji je proizveo američki gigant „Nortrop korporejšen“ (danas „Nortrop Gruman“) između 1959. i 1987. Turska je kupila preko 200 aviona iz SAD i drugih zemalja tokom Hladnog rata. Oko 50 mlaznjaka je nadograđeno dvehiljaditih, među njima 10 modela F-5A i dva F-5B, koje je koristio aero-tim „Turkiš stars“.

Vazduhoplovna baza Konja služi kao glavna operativna baza vazduhoplovnih snaga, a takođe poseduje vazdušna sredstva za rano upozoravanje i avione F-16. U bazi se redovno nalaze turske i druge snage NATO-a za vežbe „Anadolijski orao“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala