Tvorci „Sputnjika Ve“: Vest o proveri etičkih normi vakcine ─ lažna

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaAmpule i kutija vakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Ampule i kutija vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Pratite nas
Tvorci ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) nazvali su lažnom vest lista „Fajnenšel tajms“ da će evropski regulator za lekove navodno tokom ispitivanja ruske vakcine proveriti usaglašenost sa etičkim i naučnim standardima u svetlu nekih „strahova“, navodi se na zvaničnom nalogu vakcine na Tviteru.
„Danas objavljeno saopštenje ‘Fajnenšel tajmsa’ o specijalnoj istrazi kliničkih ispitivanja ‘Sputnjika Ve’ nije tačno. Tim ‘Sputnjika Ve’ prolazi uobičajenu proceduru odobravanja Evropske agencije za lekove (EMA), u okviru koje je dobra klinička praksa standard za sve vakcine“, ističe se u saopštenju.

​Takođe se napominje da je „Sputnjik Ve“ upravo i pozvao predstavnike EMA da sprovedu doslednu ekspertizu registracionog dosijea i da su za to pružene sve potrebne informacije.

„Već 59 zemalja je potvrdilo da je ‘Sputnjik Ve’ usaglašen sa dobrom kliničkom praksom i očekujemo da to učini i EMA. Lažne vesti koje se pozivaju na anonimne izvore pokušavaju da utiču na objektivnost procedure odobrenja EMA i molimo sve medije da koriste zvanična saopštenja EMA i ‘Sputnjika Ve’ kako bi se izbegle netačne informacije“, precizira se u saopštenju.

List „Fajnenšel tajms“ ranije je pisao da Evropska agencija za lekove sledeće nedelje započinje proveru poštovanja etičkih i naučnih standarda tokom ispitivanja ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala