Švedski novinar: Rusija ima novog „keca iz rukava“ u odnosima sa EU

Pratite nas
Uspeh ruske vakcine protiv virusa korona novi je politički „kec iz rukava“ Moskve u odnosima sa Evropskom unijom, smatra novinar švedskog lista „Geteborg-Posten“ Jan Heglund.

Prema njegovim rečima, problemi sa vakcinacijom u evropskim zemljama s jedne strane i objektivni uspeh ruske vakcine „Sputnjik ve“(Sputnik V) s druge strane mogli bi da podstaknu lidere u Briselu da delimično promene svoju politiku prema Moskvi.

„U Evropi se uočava politički očaj zbog kašnjenja u isporukama vakcina i raspodele među zemljama usled rasta broja obolelih. Sve se više i više država okreće ka istoku, ka bezbednim vakcinama, koje imaju široku primenu, ali još ih nije odobrila Evropska agencija za lekove“, naveo je novinar.

Kao jedan od argumenata Heglund je naveo stav nemačke kancelarke Angele Merkel koja je u više navrata izjavljivala da je spremna da nabavi vakcinu „Sputnjik Ve“ nakon njene registracije u EU.

Podsetimo, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u martu izjavio da je celokupna infrastruktura odnosa sa Evropskom unijom uništena je jednostranim postupcima Brisela i da zato Moskva sada nema odnose sa tom organizacijom.

Teret sa ruskom vakcinom protiv virusa korona Sputnjik Ve  (Sputnik V)  - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2021
Tri razloga zbog čega bi EU trebalo da kupi ruske vakcine „Sputnjik Ve“

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Vakcina trenutno prolazi proceduru postepene ekspertize u evropskom regulatoru za lekove EMA. Ta procedura prethodi formalnom zahtevu EMA za registraciju vakcine na tržištu EU.

Šef odeljenja za strategiju vakcinacije EMA Marko Kavaleri krajem marta je izjavio da će agencija u aprilu poslati u Rusiju grupu stručnjaka kako bi proverili klinička ispitivanja i proizvodnju „Sputnjika Ve“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala