Srbi i Grci su igrali fudbal uz NATO bombe – „Fešta usred katastrofe, takav smo narod" /foto, video/

© AP Photo / DIMITRI MESSINISDetalj sa utakmice Partizana i AEK
Detalj sa utakmice Partizana i AEK - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Pratite nas
Fudbaleri Partizana su 7. aprila 1999. godine odigrali jednu od najčudnijih utakmica ikada – usred NATO bombardovanja Srbije, u Humskoj su pod sirenama, s targetima na dresovima ugostili atinski AEK u prijateljskom meču (1:1). Sada, 22 godine kasnije, na Marakani će 7. aprila snage odmeriti Partizan i Zvezda u 164. večitom derbiju.

Sputnjik sport je tim povodom kontaktirao Ivicu Ilieva, koji se te čuvene 1999. godine našao na terenu, pred 15.000 navijača.

Tada je sa saigračima i grčkom braćom prkosio NATO bombama koje su zasipale Srbiju i Crnu Goru, odnosno SR Jugoslaviju.

Pokušao je bivši napadač crno-belih, trenutno zadužen za sportska pitanja u taboru Partizana, da se priseti što više detalja tog jedinstvenog meča sa Atinjanima.

„Znam da imam neku nestvarnu sliku. Imali smo naslikane mete na dresovima. Bio je prisutan prkos na terenu zbog svega što se dešavalo. Mislim, takva smo nacija, ponosna. Nestvaran je bio ceo taj period uopšte, kako smo funkcionisali, koliko smo bili opušteni, s obzirom na to kakva je bila situacija. Čovek u našoj zemlji da se tako ponaša u takvim okolnostima... Jednostavno, mi smo ljudi koji idu iz krajnosti u krajnost“, kaže Iliev za Sputnjik sport.

​Naš sagovornik kaže da je na terenu bilo „sve normalno“, da se osećao mirno i staloženo, uprkos svemu što se tih dana dešavalo.

„Nisam imao nikakve negativne misli, negde sam bio ponosan da možemo svima, celom svetu da pokažemo naš nacionalni ponos. A utakmica, ona je bila prijateljska, rezultat je, zna se, bio u drugom planu“, evocirao je Ivica uspomene na 1999. godinu koju Srbija pamti po NATO agresiji dugoj 78 dana, u kojoj je poginulo oko 2.500 civila, kao i 1.031 pripadnik vojske.

Fešta u katastrofalnoj situaciji

Bilo, ne ponovilo se! I upravo je reč prkos, koju je naš sagovornik iskoristio u samom uvodu, nešto što savršeno opisuje taj period.

Nemoćni ste pred agresorom koji vas s neba zasipa bombama, osiromašenim uranijumom, ali – vi se borite da ukažete svetu na nepravdu i teror koji NATO vrši nad vašom zemljom.

​„Da, baš tako. Saglasan sam da je prkos, reč, koja najbolje oslikava celu priču. Što se samog meča tiče, rezultat je bio u drugom planu. U takvim okolnostima treba da dođe jedan klub da odigra takvu utakmicu. Grci – bratski narod, kako drugačije nego na tako veliki način da ti pokažu da su uz tebe. Generalno, stvarno zahvalnost za sva vremena. Onako su se s nama poistovetili, onako da kažem suprotstavili svemu tome“, zahvalan je pravoslavnoj braći Iliev.

Pre početka susreta igrači oba tima, pred 15.000 navijača, među kojima je bilo i Grka, Makedonaca, razvili su transparent na sredini terena, na kojem je pisalo: „NATO prekini rat, prekini bombardovanje“.

„Sećam se toga, ali sad detalja baš i ne. Verovatno kada bih video sliku neku nešto, vratilo bi me u taj trenutak. Generalno, gledam tu neku ukupnu sliku, koja je za taj period bila neverovatna. Svaka čast i Grcima, znali su gde dolaze, bili su svesni svega. Kao što bismo i mi u obrnutoj situaciji znali gde odlazimo. A na terenu, to je sve izgledalo kao neka fešta. U katastrofalnoj situaciji mi smo pravili veselje. Kao što je narod izlazio na mostove da prkosi i da igra kolo“, ističe Iliev.

​Na pitanje kako komentariše što se godinama diskutuje od tome da li bi Srbija trebalo da pristupi NATO, Iliev nije želeo da se upliće u politiku. Već je ostao dosledan svom terenu.

„Znate kako, to su neka pitanja koja izlaze van sporta. Generalno volim da pričam o temama koje se tiču spota, a ne o nečemu za šta nemam argumente jer se ne bavim time. I sad bi bilo laički neodgovorno da ja to medijski pominjem. Volim da pričam o stvarima u koje se razumem“, jasan je naš sagovornik.

​Simbolika – večiti derbi

Jasno je da je 164. večiti derbi bila neizbežna tema sa Ivicom Ilievom. Puka slučajnost ili simbolika, 22 godine kasnije, 7. aprila, Partizan će s najvećim rivalom odmeriti snage, a ulog bi mogla da bude titula.

Isključivo u slučaju da crno-beli dođu do tri boda u gostima, jer Zvezda ima plus devet, devet kola pre kraja.

„Derbi kao i svaki derbi je neka totalno druga utakmica. Definitivno za ljude iz Srbije, navijače i igrače je nešto posebno i drugačije. Čujem od naših najvećih igrača koji su igrali u Partizanu i Zvezdi sa vanserijskim karijerama, i osvojenim raznim trofejima, uvek spominju derbi kao najbitniju utakmicu“, nema dilemu Iliev.

Ipak, Ivica se nije usudio da prognozira rezultat, iako bi, jasno je, voleo da njegov Partizan nokautira rivala i uključi se u šampionsku trku. Složio se da je derbi meč koji nosi šest bodova.

„Pa otprilike, ali i kao najveća utakmica uopšte. Te utakmice se jedine pamte u karijerama. I navijači Zvezde i Partizana više pamte te utakmice nego bilo koje. Jednostavno, najveća utakmica i nema pravila. U ovom trenutku su ekipe podjednake, i retko kad je bio takav slučaj kroz istoriju. Uvek je neko bio neki blagi favorit, u ovom slučaju mislim da su dve ekipe koje su u nenormalnom naletu, nenormalnim serijama, i ja se samo nadam da će biti vrhunski fudbal. Verujem da je ta utakmica i širom Evrope interesantna, zbog tih serija, i naše i njihove.

Partizan je nanizao rekordnih 19 pobeda pod trenerskom palicom Aleksandra Stanojevića, ali je i dalje daleko od Zvezde na tabeli. Izgleda da to može da se dogodi samo u Srbiji, a Iliev povodom toga kaže:

„Moram priznati da je stvarno frustrirajuće, ali šta da radimo. Tako je kako je, nadam se da će se to promeniti u nekom doglednom periodu“, završio je razgovor bivši napadač crno-belih Ivica Iliev.

► Mitrović za Sputnjik o večitom derbiju: Nema predaje, Partizan može do titule!

► Oči svetskog fudbala uprte u Beograd – sve je spremno za večiti derbi

► Umesto golova na večitom derbiju – na Beograd su padale Hitlerove bombe /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala