Rampa „Zuma“ za Rusiju pokazuje kako vetar duva na Zapadu

© pixabay.comVirtuelni sastnakak
Virtuelni sastnakak - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Pratite nas
Odluka platforme „Zum“ da zabrani pristup servisu ruskim državnim institucijama i kompanijama je bezuspešan pokušaj određenih snaga da napakoste Rusiji i pokazuje kako vetar duva na Zapadu, ocenjuju ruski eksperti, koji ističu da Rusija već ima alternativne i za korisnike bezbedne servise.

Vest da će kompanija „Zum“, koja pruža usluge za održavanje video-konferencija, svojim distributerima zabraniti prodaju pristupa servisu za ruske državne institucije i kompanije u Rusiji je dočekana mirno.

U Kremlju žale zbog te odluke i ne razumeju je, uz napomenu da ni predsednik Putin i njegova administracija nisu koristili „Zum“ u radu, s izuzetkom nekih multilateralnih međunarodnih kontakata. Iz Saveta Federacije kažu da u mogućoj zabrani usluga „Zuma“ ne vide nikakvu tragediju jer postoji dosta konkurentnih domaćih alternativa ovim servisu. Slično mišljenje čuje se u Dumi, gde povodom odluke „Zuma“ ističu da to potvrđuje da Rusija treba da aktivno razrađuje sopstvene servise. Ministar prosvete Rusije Sergej Kravcov već poručuje da će se ruske škole više orijentisati na ruski softver, uključujući sistem „Sferum“ za video-konferencije, dok iz Saveta bezbednosti RF dotle upozoravaju da nije isključeno ni blokiranje platforme „Zum“ u Rusiji. 

Odluka „Zuma“ pokazuje kako vetar duva

Stručnjak za informacionu bezbednost Andrej Masalovič ocenjuje da je odluka „Zuma“ indikativna i da pokazuje „kako vetar duva“, odnosno da određene snage pokušavaju da na ovaj način napakoste Rusiji, kako kaže, bez uspeha.

„Postoji oko 15 alternativa ’Zumu‘. Prošlog proleća, kada je počela ova epopeja samoizolacije, razmatrali smo koje platforme za održavanje video-konferencija postoje i ispostavilo se da ih ima oko 15. To jest, ’Zum‘ je jedna od petnaest platformi koja je odabrana jer se ispostavilo da ima nekoliko pogodnih dugmadi koja su učiteljima bila laka i razumljiva za korišćenje“, kaže Masalovič. 

Pored „Zuma“, on navodi da platformu „Jitsi“, koja nije ništa gora. Ekspert objašnjava da ona radi na otvorenim kodovima: uvek je možete staviti na svoje servere i koristiti. 

„Sa druge strane, već su se pojavila rešenja u Rusiji koja mogu uspešno zameniti svetske platforme. A sada je takvo vreme da kada uzmete u ruke pametni telefon, samo se setite da više od milijardu pametnih telefona trenutno ima ruski softver kompanije ’Spirit‘. Odnosno, aplikacije i algoritmi za obradu signala su ruske proizvodnje. ’Spirit‘ se ne promoviše, o ovom softveru se ne govori, ali on se nalazi u milijardama telefona“, istakao je Masalovič. 

Sindrom ostarele primadone

Po njegovom mišljenju, Rusija je sada među liderima informacionih tehnologija u nekim oblastima. 

„Dakle, ako iza ’Zuma’ stoji volja američkih vlasti, onda mogu reći da američka administracija sada ima ’sindrom ostarele primadone‘“, naglasio je ekspert. 

Evgenije Juščuk, ekspert za tehnologije iz oblasti bezbednosti pojašnjava da „Zum“ u principu nije toliko izvanredna platforma za održavanje video-konferencija i postao je popularan tokom pandemije najverovatnije zato što je bio pri ruci

„Trebalo je nešto preduzeti i, pre svega škole, a zatim i kompanije, počele su haotično da traže platforme za organizovanje video-konferencija za poprilično veliki broj učesnika. Naišli su na ’Zum‘ o kome se pisalo u medijima i tako je platforma postala tražena. Pre toga, o ’Zumu‘ se uopšte nije govorilo širom sveta“, kaže Juščuk. 

Žalbe na rad „Zuma“ su česte

Ekspert ističe da ima puno žalbi na „Zum“ jer daleko od toga da je platforma uvek u stanju da održi visok kvalitet komunikacije. Odnosno,  često platforma koči i veliki broj žalbi učenika se odnosi na taj minus. 

„Činjenica je da ’Zum‘ nije čak ni hakovan, već su određeni ljudi dobijali pristup video-konferencijama zato što je u pitanju prilično nezaštićeno emitovanje. Stoga će se, naravno, sada raditi na sigurnijim i stabilnijim platformama za vladine institucije i najverovatnije će to biti ruske platforme za ruske institucije. Tim pre što i kada ’Majkrosoft‘ prodaje svoj proizvod kompanijama, još uvek nije spreman da ga proda svima, radi to veoma dugo, a zatim proverava sankcione spiskove“, naglasio je Juščuk.  

Bez obzira na to iz kog ugla se gleda na trenutno stanje stvari, Juščuk ističe da je za ruske kompanije u pogledu poverljivosti, stabilnosti, hakovanja i karakteristika rada same platforme, logičnije da naprave neku vrstu ruske platforme. Posebno uzimajući u obzir to što Rusija ide ka suverenitetu interneta, za slučaj da joj ga oduzmu ili isključe, ili ako Rusija odluči da se isključi, treba da postoje alternative, zaključio je Juščuk.  

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala