Premijer Krivokapić u mrtvom uglu: Postoji samo još jedno elegantno rešenje za izlazak iz krize

© AP Photo / Risto BozovicPremijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Pratite nas
Premijer Crne Gore nalazi se u mrtvom uglu za šta je dobrim delom sam odgovoran. Zdravko Krivokapić nema dobru opciju izlaza iz krize - nije dobro za njega da mu propadne predlog za smenu ministra Vladimira Leposavića u Skupštini, a još mu je gore da za taj predlog glasa Đukanovićev DPS. Ali, elegantno rešenje za izlazak iz krize još postoji.

Ovo kaže za Sputnjik analitičar Đorđe Vukadinović koji veruje da bi jedino ostavka ministra Vladimira Leposavića mogla da smiri strasti pre nego što Krivokapićev predlog o njegovoj smeni zbog stava o Srebrenici dođe pred poslanike.

Ostavka jedino elegantno rešenje

"To je jedina, koliko toliko spasonosna solucija za Vladu i za premijera Krivokapića i vladajuću većinu, da posle dodatnih konsultacija, a možda i intervencije ili saveta Crkve, mitropolije, možda vladike Joanikija, ministar pravde Vladimir Leposavić podnese ostavku. Predstavnici Srpske pravoslavne crkve jesu rekli da se neće mešati u dnevno političke stvari, ali mislim da bi posle razgovora ili apela sa više aktera, koji su uostalom i doprineli formiranju Vlade, moglo da se dođe do ovakvog rešenja", kaže Vukadinović.

Vukadinović veruje da bi jedino ostavka ministra Vladimira Leposavića mogla da smiri strasti pre nego što predlog o smeni zbog stavo o Srebrenici dođe pred poslanike.
Premijer Krivokapić u mrtvom uglu: Postoji samo još jedno elegantno rešenje za izlazak iz krize - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Vukadinović veruje da bi jedino ostavka ministra Vladimira Leposavića mogla da smiri strasti pre nego što predlog o smeni zbog stavo o Srebrenici dođe pred poslanike.

On dodaje da je vlast faktički i formirana sa blagoslovom pokojnog mitropolita Amfilohija i podseća na sastanak pod Ostrogom gde su definisane važne tačke današnje vladavine.

Srebrenica samo posledica

Vukadinović kaže da su Crnu Goru u ovu krizu koja bi mogla da dovede do kohabiacije, a možda i pada Vlade, dovele realne političke prilike na koje se nije obraćalo dovoljno pažnje. Tvrdi da je bura oko Srebrenice prvo posledica uslova pod kojima je Vlada formirana, a zatim i nelojalnog ponašanja koalicionih partnera.

"Demokratski Front se nije osećao komotno u toj priči. Da li nisu bili dovoljno ispoštovani, nisu hteli da preuzmu odgovornost ili su mislili da je Krivokapić samo figura za jednokratnu upotrebu, pa treba da se prikloni njima, u ovom trenutku ne znamo. Ali, činjenica je da se DF od prvog dana, još pre formiranja Vlade ponašao kao da nije deo vladajuće većine. To je dodatno slabilo pozicije ionako slabe vlasti", kaže Vukadinović.

On podseća da je Vlada formirana na temelju principijelonog kompromisa - svi su protiv Đukanovića i DPS-a, ali i neprincipijelnog - svi su morali nečega da se odreknu, a najveći deo vladajuće većine da zamrzne dobar deo svojih ideoloških stavova, pa i temeljnih, pitanja Kosova, evropske orijentacije, saradnje sa NATO.

© Foto : Sputnjiku ustupila URA"Iako je od Abazovića zavisilo formiranje vlasti, ima skorman broj poslanika, ali on se praktično ponašao kao da sprovodi svoju politiku i agendu, a oni treba da ustuknu i povuku se", kaže Vukadinović..
Premijer Krivokapić u mrtvom uglu: Postoji samo još jedno elegantno rešenje za izlazak iz krize - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
"Iako je od Abazovića zavisilo formiranje vlasti, ima skorman broj poslanika, ali on se praktično ponašao kao da sprovodi svoju politiku i agendu, a oni treba da ustuknu i povuku se", kaže Vukadinović..

Agresivan nastup Dritana

Vukadinović kaže da Vlada ima još jedan kamen oko vrata, udruživanje sa Građanskim pokretom URA, čiji se stavovi dijametralno razlikuju od stavova drugih koalicionih partnera, pa je teško održavati ravnotežu u vladajućoj koaliciji.

"Dritan Abazović, iako je od njega zavisilo formiranje vlasti, ima skorman procenat glasova, još skormniji broj poslanika, ali on se praktično ponašao kao da sprovodi svoju politiku i agendu, a oni treba da ustuknu i povuku se. Ta delikatna ravnoteža je narušena agresivnim nastupom Dritana Abazovića, ali i DF-a koji je pokušavao da poentira u javnosti i biračkom telu i tako kompenzuje ono što nije dobio u pozicijama vlasti" ističe Vukadinović.

Potcenili Milovu snagu

On je siguran da se vlađajuća koalicija i mimo očiju javnosti međusobno sukobljava i prepucavala, a kaže da je očigledno da se ponašala kao da glavna opasnost ne postoji, kao da DPS sa svojim partnerima nema samo jednog poslanika manje u Skupštini.

© Sputnik / Nebojša PopovićPristalice DPS-a u Podgorici.
Premijer Krivokapić u mrtvom uglu: Postoji samo još jedno elegantno rešenje za izlazak iz krize - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2021
Pristalice DPS-a u Podgorici.

"Odgovarnost vladajuće koalicije je u tome što je potcenila opasnost protivnika kakav je Đukanović i prebrzo ušla u nešto što je bilo za očekivati, a to su međusobne razmirice, ideološke, lične ambicije i suprotstavljeni interesi, ima i jednog i drugog i trećeg. S druge strane, svi su se pravili kao da DPS ne postoji, ne samo u Skupštini, već i Đukanović na mestu predsednika države".

On podseća da su neformalne poluge moći Đukanovića i njegove partije očigedne, da su vidljive i u medijima. Bivša vlast gotovo da još uvek kontroliše i državnu televiziju koja nikako da promeni politiku, pa ni rukovodstvo.

"Krivokapić se u suštini nalazi između čekića i nakovnja, ne toliko zbog Đukanovića koji iskusno i vešto čeka svoju priliku, već između čekića i nakovnja svojih koalicionih partnera, s jedne strane URA-e i Dritana Abazovića, a sa druge Demokratskog Fronta i njegovih čelnika. I jedni i drugi su potencirali i nastoje da realizuju svoje politčke agende, a Krivokapić se, a delimično i Bečićeve Demokrate, ponašao kao na vetrometini", ocenjuje Vukadinović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala